Muharrem 10 ne zaman? 2019 Aşure ayı ne zaman başlıyor? Aşure nasıl yapılır? İşte en güzel Aşure tarifi

Aşure ayı heyecanla bekleniyor. 31 Ağustos'ta başlayan Muharrem ayının içerisinde yer alan Aşure gününün ne zamana denk geldiği merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından takvim duyuruldu. Peki, Muharrem 10 ne zaman? 2019 Aşure ayı ne zaman başlıyor? Aşure nasıl yapılır? İşte en güzel Aşure tarifi...

Giriş Tarihi 03 Eylül 2019, 16:23 Güncelleme 03 Eylül 2019, 16:23
Muharrem 10 ne zaman? 2019 Aşure ayı ne zaman başlıyor? Aşure nasıl yapılır? İşte en güzel Aşure tarifi

İÇİNDEKİLER

Muharrem 10 ne zaman, sorusu son günlerde en çok aranılanlar arasında yer alıyor. Aşure günü, Muharrem ayının onuncu günü idrak edilir. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in sünnetlerinden olan Aşure gününün bu sene ne zamana denk geldiği konusunda araştırmalar sürüyor. Peki, Muharrem 10 ne zaman? 2019 Aşure ayı ne zaman başlıyor? Aşure nasıl yapılır? İşte en güzel Aşure tarifi...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü 2019 yılında 9 Eylül Pazartesi günü idrak edilecek.

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gününe "Aşure Günü" denilmiştir. Hz. Muhammed (S.A.V.) bu aya değer vermiş ve; "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem Ayı'nda tutulan aşure orucudur" buyurmuştur.

Aşure tarifi ve yapılışı için diğer sayfaları ziyaret ediniz...

Malzemeler:
-3 su bardağı toz şeker
-2 çorba kaşığı pirinç
-1 su bardağı nohut
-yarım su bardağı kuru fasulye
-2 su bardağı aşurelik buğday
-3 çorba kaşığı İzmir üzümü
-2 çorba kaşığı kuş üzümü
-4-5 adet ince kıyılmış kuru kayısı
-1 çorba kaşığı limon/portakal kabuğu rendesi
-1 tutam tuz
-5 tane ince kıyılmış ve sıcak suda beklemiş kuru incir
-2 çorba kaşığı gülsuyu
-15 su bardağı su
-yarım su bardağı ceviz içi
-yarım su bardağı fındık
-yarım su bardağı badem
-mevsimiyse 3 çorba kaşığı nar
-yeterince tarçın

Yapılışı:
Akşamdan fasulye ve nohudu ayrı ayrı ıslatın, sabah yumuşayana kadar kaynatın. Aşurelik buğdayı gece bol suyla bir taşım kaynatıp ağzını kapatın.

Büyükçe bir tencereye geceden haşladığınız yarmayı suyuyla beraber koyun, üzerine 15 su bardağı suyu koyup altını açın. Pirinci de ilave edin, yarma iyice yumuşamaya başlayınca nohudu, kuş üzümünü, İzmir üzümünü de koyup pişirmeye devam edin. Ardından şekerini koyun, eğer şeker yetersiz gelirse ağız tadınıza göre şeker ilave edin. Dolmalık fıstığı, kayısıyı, limon/portakal kabuğu rendesini de koyup biraz daha kaynatın.

Son olarak yarım bardağın yarısı kadar cevizi, bademi, nohudu ve gülsuyunu da ilave edip 1 taşım kaynatın. Sonra kararmasın diye suyunu süzdüğünüz incirleri de koyup karıştırın. Kaselere koyun, üzerini badem, ceviz, fındık, susam, nar ve tarçınla süsleyin, soğutup servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı