Kurban Bayramı mutluluktur! Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban eti nasıl saklanmalıdır?

Kurban Bayramı Türkiye’de olduğu gibi dünya üzerindeki tüm Müslüman topluluklarda coşku ve mutlulukla kutlanıyor. Usulüne uygun bir kesim yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da tavsiyeleri var. Peki, kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban etini dinlendirme ve saklama ipuçları nelerdir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kurban kesimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2019 Güncelleme 11 Ağustos 2019, 07:56
Kurban Bayramı mutluluktur! Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban eti nasıl saklanmalıdır?

İÇİNDEKİLER



Sabahın
erken saatlerinde evlerinden çıkıp yola koyularak camiilere akın eden Müslümanlar için Kurban Bayramı çok önemli... Kurban ibadetini tam ve eksiksiz yerine getirmek isteyenler kurban ile ilgili uyarıları dikkatle takip ediyor. Kurban kesiminde uygunsuz davranışlarda bulunarak hayvanın eziyet çekmesine neden olanlara karşı yetkililer de vatandaşları uyarıyor. Usulüne uygun bir kesim yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da tavsiyeleri var. Peki, kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? İşte Diyanet'e göre kurban kesimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler…


BUNA GÖRE KURBAN KESERKEN AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR:

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.


BAKANLIĞIN ÖNERİLERİ
Vatandaşlar bugünden itibaren kurbanlarını kesmeye başlarken, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan kurban etlerini dinlendirme ve saklama ipuçları geldi. Etler sertlik kıvamına ulaşınca bölünmeye başlanmalı. Bu etler tüketim amaçlarına göre sınıflandırılmalı. Kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık etler ayrılmalı. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve 40 derecede soğutulmalı. Ayrıca büyük parça etlerin dondurucuda soğutulması mümkün değil. Etin iç kısımları soğumayacağı için etler bozulabilir. Kıymalık et için yemeklerde kullanılacak porsiyonlar büyüklüğünde ambalajlama yapılmalı. Parça et kullanılacaksa ufak ufak dilimlendikten sonra, kullanılacak porsiyonlar ölçüsünde paketlenmeli.


DİKKAT!
Kullanılan ambalaj malzemeleri ve kaplar gıdalara uygun olmalı. Bu malzemeler gıdalar için üretilmiş olmalı, zararlı kimyasal maddeler içermemeli. Aksi takdirde, ciddi zehirlenmeler ve sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Özellikle ilaç, boya gibi kimyasal madde ambalajı olan bidon ve varil gibi kapların et ve gıdalar için kullanılması, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturur.