Pangolin pulu nedir, ne işe yarar? Pangolin nerede yaşar? İşte Pangolin hakkında bilgiler...

İstanbul Havalimanı'nda nesli tükenmekte olan hayvanlardan pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul ele geçirildi. Yaşanan bu gelişmenin ardından vatandaşlar pangolin pulu nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, pangolin nerede yaşar? İşte pangolin hakkında bilgiler...

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2019, 23:19 Güncelleme 29 Temmuz 2019, 23:19
Pangolin pulu nedir, ne işe yarar? Pangolin nerede yaşar? İşte Pangolin hakkında bilgiler...

İÇİNDEKİLER

İstanbul Havalimanı'nda pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul ele geçirildi. Nesli tükenmekte olan hayvanlardan olan pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul ele geçirilmesinin ardından vatandaşlar pangolin hakkında araştırma yapmaya başladı. "Pangolin pulu nedir?" ve "Pangolin nerede yaşar?" soruları merak konusu oldu.

EKİPLER YAKALADI

İstanbul Havalimanı'nda nesli tükenmekte olan hayvanlardan pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul ele geçirildi. Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gümrük Muhafaza ekiplerince hava yolu ile taşınan ve basit işlem görmüş kemik olarak beyan edilen eşyaların riskli olabileceği değerlendirildi. Söz konusu kemiklerin ticareti yasaklanan bir hayvana ait olabileceğinden şüphelenen ekipler, Tarım ve Orman Bakanlığıyla iletişime geçti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan incelemede, beyan edilenlerin, nesli tükenmekte olan ve uluslararası sözleşmeler kapsamında ticareti yasaklanan pangoline ait pullar olduğu saptandı.

PANGOLİNLER NESLİ TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLER ARASINDA YER ALIYOR

Ele geçirilen 1 ton 217 kilogram pangolin pulu, Genel Müdürlük yetkililerine teslim edildi. Konunun uzmanlarınca, Türkiye'de piyasa değerinin yaklaşık 8,5 milyon lira olduğu belirtilen söz konusu pulların şifalı olduğuna inanılan Asya ülkelerinde ise yaklaşık 3 milyon dolara alıcı bulabileceği kaydedildi.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, 2000-2016 arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığı belirtiliyor. Kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, IUCN'nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer alıyor.

PANGOLİN NEDİR?

Pangolinler veya pullu anteaterler Pholidota takımından memelilerdir. Mevcut bir aile olan Manidae'nin üç cinsi vardır: Asya'da yaşayan dört türden oluşan Manis; Afrika'da yaşayan iki türden oluşan Phataginus; ve ayrıca Afrika'da yaşayan iki türden oluşan Smutsia.

PANTOLİN PULU NE İŞE YARAR?

Pangolin pulu ile tırnak yemenin bir farkı bulunmuyor. Ancak yine de tedavi edici özellikleri olduğu düşünülüyor. Pangolin fetüsleri bile tüketiliyor. Bu talep, pangolin kaçakçılığını cezbedici bir iş hâline geliyor. Pangolinin pulları bazı geleneksel ilaçların içerisinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi artırıyor.