Hac kayıtları ne zaman başlıyor? 2020 Hac kuraları ne zaman olacak?

Hac kayıtları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Hac farizasını yerine getirmek isteyen Hacı adayları, 2020 Hac kayıtarının hangi tarihte olacağını araştırıyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hac kayıt tarihi açıklandı mı? 2020 Hac kayıtları ne zaman başlıyor? 2020 Hac kuraları ne zaman olacak?

Giriş Tarihi 28 Haziran 2019, 13:53 Güncelleme 28 Haziran 2019, 13:54
Hac kayıtları ne zaman başlıyor? 2020 Hac kuraları ne zaman olacak?

İÇİNDEKİLER

Hac kayıtları ne zaman başlıyor? 2019 yılı için hac kayıtları tamamlanmış ve hacı adayları 4 Temmuz'da hacca gidiş yapacaklar. Bu sene hac kayıtlarından hak kazanamayan ve başvuru yapmayan vatandaşlar, 2020 kayıtlarının ne zaman olacağını merak ediyor. Peki, 2020 Hac kayıtları ne zaman başlıyor? 2020 Hac kuraları ne zaman olacak? İşte konu ile ilgili detaylar...

HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2020 yılı hac kayıtlarının hangi tarihte başlayacağı henüz açıklanmadı. 2019 yılı hac yolculuğu için ön başvurular 8-14 Aralık 2019 tarihleri arasında alınmıştı. Kura çekimi 28 Aralık 2019 tarihinde yapılmış hak kazananlar kesin kayıt işlemlerini 02-11 Ocak 2019 tarihlerinde yapılmıştı.

Buna göre, 2020 hac ön başvurularının ve kura çekiminin 2019 Aralık ayı gibi başlaması bekleniyor.

2019 HACCA GİDİŞ TAKVİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği takvime göre, 2019 yılında hacca gidişler 4 Temmuz'da başlayacak 5 Ağustos'ta sona erecek. Hac dönüşleri ise Kurban Bayramı sonrası 17 Ağustos'ta başlayacak, 13 Eylül'de sona erecek.

HAC KONAKLAMA TÜRLERİ NELER

Hac yolcularına farklı hizmet seçenekleri sunabilmek maksadıyla Mekke ve Medine'deki bina ve otellerin fiziki yapıları ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'ye olan mesafeleri dikkate alınarak ve verilen hizmetler açısından hac konaklama türlerinin aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

İşte konaklama türleri:

1- Oda Tercihli Konaklama Türü

a. Mekke-Medine'de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı, yatağı bulunan, asansör sayısı yeterli, lobisi, müstakil yemekhane salonu bulunan, ortak kullanım mekânları hacı sayısına göre yeterli oda kapasitelerine ve belirli oranlarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda,

b. Mekke'de Mescid-i Haram'a en fazla 7 km. Medine'de ise Merkeziye'de veya Mescid-i Nebevi'ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda,
c. Mekke ve Medine'de binalarda her bir odada asgari 4 m² 'ye 1 kişi düşecek şekilde konaklama yaptırılacaktır.

d. Mekke'de hacıların otellerden Kabe'ye ulaşımları ücretsiz olarak otobüslerle ring usulü yapılacaktır. (Bu hizmet Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu tarafından 4-15 zilhicce tarihleri arasında verilememektedir.)

e. Yemekler; sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya paketi ve akşam yemeğinin tabildot şeklinde verilecektir.

f. Hac Süresi uçak programına göre ortalama 35-45 gün arası planlanmaktadır.

g. Medine'de konaklama süresi 4-6 gün arasında planlanmaktadır.

h. Hac kesin kayıt ücretleri Suudi Arabistan Krallığı Hac ve Umre Bakanlığı ile yapılacak olan protokol toplantısı sonrasında belirlenecektir.

i. Ancak vatandaşlarımızın hac konaklama tür tercihlerini kendilerine uygun kategoride yapabilmeleri için Oda Tercihli Konaklama Türünün fiyatı (odada kalınan kişi sayısına göre) takribi: 15.000-21.000 SAR olarak belirlenmiştir.

2- Otel Konaklama Türü

Mekke ve Medine standartlarına göre günlük oda temizliği, çarşaf ve havluların değişimi vb. hizmetleri veren 4 ve 5 yıldızlı otellerde, 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Organizasyonun; otellerin Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Nebevi'ye olan takribi uzaklıklarına ve verilen hizmetlere göre aşağıda belirtildiği şekilde 2 ayrı kategoride düzenlenmektedir.

1. Otel-1 konaklama türünde; Mekke'de Mescid-i Haram'a en fazla 500 metre mesafede, Medine'de ise Merkeziye'de bulunan yıldızlı ve 3 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 13 - 18 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır.

2. Otel-2 konaklama türünde; Mekke'de Mescid-i Haram'a en fazla 1000 metre mesafede, Medine'de ise Merkeziye'de yer alan yıldızlı ve 2 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 14 - 25 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır. Otel konaklama türlerinde (Otel 1 / Otel 2) otel ve oda kapasite sayıları sınırlı olup, kesin kayıt hakkı kazananların kayıtları otel ve oda boşluklarına göre yapılacaktır. "Otel Konaklama Türü" otellerin Kabe'ye yakınlığı ve verilen hizmetler sebebiyle "Oda Tercihli Konaklama Türü'"nden daha pahalıdır ve fiyat aralığı serbest bırakılmıştır.

DİYANET'İN CUMA HUTBESİ KONUSU HAC

Diyanet İşleri Başkanlığı 28 Haziran Cuma günü için Cuma hutbesinin yayımladı. Cuma hutbesinin konusu "Bir Mukaddes Yolculuk: Hac".

CUMA HUTBESİ (28 HAZİRAN 2019)

Muhterem Müslümanlar!

Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "İnsanlar için yapılmış ilk ev, Mekke'de inşa edilen, âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olan Kâbe'dir. Orada apaçık deliller, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Gitmeye gücü yetenin Kâbe'yi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim bunu inkâr ederse bilmelidir ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir."

Aziz Müminler!

Hac, Peygamber Efendimizin ifadesiyle, İslam binasının üzerine oturduğu beş temel esastan biridir. Hac, Rabbimizin rızasını kazanmak için Kâbe'yi tavaf etmek, Arafat'ta vakfeye durmaktır. Mübarek bir yolculukla dünyanın dört bir yanından Mekke'ye gelen müminlerin, uzaklarda iken günde beş vakit yöneldikleri Kâbe'nin gölgesinde buluşmalarıdır. Allah'ın evini ziyaret için yola çıkan bu müminlere Kur'an-ı Kerim'de şöyle seslenilir: "Hac bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca karar verip niyet ederse, bilsin ki hac sırasında cinsel davranışlarda bulunmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. Ahiret için azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takvadır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının!"

Kıymetli Müslümanlar!

Hacca niyet edip yola düşen Müslüman, bedeniyle ihrama, ruhuyla takva elbisesine bürünür. Allah ve Resûlü'nün emirlerine tabi olacağına, her türlü günah, kötülük ve çirkinlikten uzak duracağına söz verir. Renkleri, dilleri, ülkeleri farklı ama gayeleri aynı olan mümin kardeşleriyle birlikte telbiye getirerek şöyle niyazda bulunur:

"Buyur Allah'ım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Allah'ım buyur! Hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur."

Peygamberimiz, "müminin telbiye getiren sesine taşların, ağaçların hatta toprağın eşlik ettiğini" söyler. Muhteşem bir kâinat korosu hacı adayıyla beraber duaya durur.

Muhterem Müminler!

Resûl-i Ekrem Efendimizin müjdesi, adım adım haccı yaşayan her Müslüman'ın yüreğinde karşılık bulur: "Allah tarafından kabul edilmiş haccın karşılığı ancak cennettir." Bu müjdeye nail olmak isteyen hacı adayları Arafat'a çıkar, mahşerin provasını yapar. Arafat, hakikati bilmek, marifete ermek, ölmeden önce kendini hesaba çekmektir.

Arafat vakfesinden sonra bir sel gibi akarak Müzdelife'ye gelen hacılar, buradan Mina'ya geçer. Müzdelife, ikinci kez Allah'ın huzurunda vakfeye durarak bilinçlenmek; Mina ise dünyalık sevgileri aşıp sadece Allah'ın rızasını temenni etmektir.

Cemeratta şeytan taşlayan mümin, aslında şeytanla beraber kendisini günaha davet eden nefsini, hırsını, tutkularını da bir bir taşa tutar. Sonra ziyaret tavafını yapmak üzere Kâbe'ye yönelir. Bakışlarını Kâbe'ye, gönlünü Hakk'a çevirir.

Hac esnasında kesilen kurbanlar ise Allah'ın nişaneleridir. Ancak kesilen hayvanların ne etleri, ne de kanları Rabbimize ulaşacaktır. O'na ulaşacak olan yalnızca takvamızdır.

Aziz Müslümanlar!

Hac, mümin için tam manasıyla bir dönüm noktasıdır. Hacılar Hz. İbrahim'in vefasını, Hz. İsmail'in teslimiyetini, Hz. Hacer'in tevekkülünü kuşanır. Onlar gibi Hak yoluna canını kurban etmeye adanır. Peygamberimizin ayak izlerinin olduğu yerlerde dolaşan her hacı, sabrı, şükrü, dirilişi ve huzuru bir arada yaşar. Bu kutsal yolculuk için heybesini takva azığıyla dolduran mümin, azığını tüketmemek adına her türlü kötü söz ve olumsuz davranıştan uzak durmalıdır. Hac ibadetini yaparken hiçbir canlıyı incitmemeli ve tabiata asla zarar vermemelidir. O güne kadar yaptığı hataları ve işlediği günahları arkasında bırakarak mübarek beldelerden ayrılan hacı, kalan hayatında bir daha bu yanlışlara dönmemelidir.

Bu vesile ile cemaatimizden hacca gidecek olan bütün kardeşlerimizin haclarının mebrur olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Hutbemi Resûl-i Ekrem (s.a.s)'in şu hadisiyle bitiriyorum: "Hacca gidenler ile umreye gidenler, Allah'ın elçileridir. Allah'a dua ederlerse, Allah onların dualarını kabul eder ve Allah'tan günahlarının bağışlanmasını isterlerse Allah onların günahlarını bağışlar."