Yaz Gündönümü ne zaman? Yaz Gündönümü nedir? Yaz Gündönümü Google'da Doodle oldu!

Google 21 Haziran tarihinde Doodle'a Yaz Gündönümü ekledi. Doodle'ı gören vatandaşlar internette "Yaz Gündönümü ne zaman, hangi tarihte?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Yaz Gündönümü nedir? 21 Haziran tarihinde gerçekleşen gündönümünde Yengeç Dönencesi güneş ışınları dik açı ile alacak. Bu merakla beklenen günde Ekvatorun kuzeyinde yaşayanlar, tek bir günde en fazla güneş ışığının tadını çıkaracak.

Giriş Tarihi 21 Haziran 2019, 00:18 Güncelleme 21 Haziran 2019, 18:04
Yaz Gündönümü ne zaman? Yaz Gündönümü nedir? Yaz Gündönümü Google’da Doodle oldu!

İÇİNDEKİLER

Google bugün Doodle'ına Yaz Gündönümünü taşıdı. Yaz Gündönümünün Doodle'a eklendiğini gören vatandaşlar Yaz Gündönümü ne zaman, hangi tarihte sorusuna yanıt aramaya başladı. Doodle'da "Yaz Gündönümü 2019" şeklinde bir metin yer alıyor. İşte Gündönümüne dair detaylar...

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NE ZAMAN?

Yaz Gündönümü (en uzun gündüz, en kısa gece) 21 Haziran'da gerçekleşmektedir.

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

21 Haziran Yaz Gündönümü'nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde gelmektedir.

21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır.

Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.

Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

Yaz Gündönümü için istisnai bir durum vardır. Her sene 21 Haziran'a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran'dadır. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.

DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ NE ZAMAN?

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)
21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)​

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümüne benzer olarak kış gündönümü de 21 Aralık'ta yaşanır. Bu kez Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne denk gelir. Aynı doğa olayları bu tarihte de yaşanır ancak diğerinin tersi olarak görülür.

EKİNOKS NE DEMEK?

Bu doğa olaylarına ek olarak ekinoks olarak bilinen gece gündüz eşitliği de önemli olaylar arasında kabul edilir. 21 Mart ve 23 Eylül'de ilkbahar ekinoksu ile sonbahar ekinoksu görülür. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarımküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

21 HAZİRAN'DA NE OLUYOR?

En uzun gün sadece kuzey yarı küreyi değil, aynı zamanda güney yarı küreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarı kürede kış başlamaktadır. Güney yarı küre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerkeni güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz gün dönümünde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve Yengeç Dönencesi'nde gölge boyu sıfır olur.

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

21 Haziran tarihinde gerçekleşen yaz gündönümünde Yengeç Dönencesi güneş ışınları dik açı ile alır. Dünyanın şekli, hareketleri ve eğik yapısı sonucu oluşan bu döngü sonucunda gece gündüz sürelerinde değişiklikler yaşanır.