Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir. Sindirim için oldukça fayda sağlayan ayran tuvalet ihtiyacına en iyi gelen besindir. Anadolu topraklarında ilk kez üretilen ve tüm dünyaya yayılan yoğurttan yapılan meze ise yemeklerin yağ ve tuz oranlarını dengeleyerek vücutta hasar oluşumunu önler. Osmanlı zamanında kullanılan en sağlıklı besin yoğurt sadece vücut sağlığına değil cilt sağlığına da oldukça katkı sağlar. İçeriğinde sodyum, protein, potasyum, folate, tiamin, A, B, C, E, K ve B12 vitaminleri bulunmaktadır.
"AYRAN TOK TUTUYOR!"
Gıda mühendisi Derya Kaya Bulut Ramazan'da sahur vaktinde yoğurt ve ayran tüketilmesinin Ramazan'ın daha sağlıklı geçeceğini vurguluyor. Aynı zamanda Kaya Bulut, "Sahurda ve iftarda çok yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek sindirimi zorlaştıracağı için mide bulantısına ve ağrılarına neden olabilir. Tuz içeriği yüksek besinler gün içerisinde susamaya neden olacaktır. Sahurda şeker ve şekerli besinlerin aşırı tüketimi ise kan şekerinin hızlı düşmesine neden olarak daha çabuk açlık hissedilmesine yol açabilir. Ayran, yapısı gereği kişiyi tok tutma özelliğine sahip. Bir yandan bunu yaparken bir yandan da vitamin, mineral, protein ve diğer besin öğelerinin vücuda dengeli bir şekilde alınmasını sağlıyor. Ayran, süte göre çok daha düşük laktoz miktarı içerdiği için hassas insanlarda şişkinlik sorununa da yol açmıyor" sözleri ile ayranın tokluk hissi verdiğini ve şişliği engellediğini belirtti.
AYRANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan basınç ve ısı oranını ayarlamada yardımcı olur. Böylece vücudu hastalıklara karşı hazırlar. Özellikle yemek sonrasında tüketildiğinde vücuttaki ter bezlerinin aşırı salgılanmasını önler.
- Çoğu kişi yemeklerden sonra hazımsızlık, şişlik ve gaz problemi yaşar. Bu durumlarla karşılaşmamak için yemek sonrası bir bardak tüketilmesinde fayda var. Yemeklerdeki yağların enden olduğu rahatsızlığı azaltarak sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra biriken bakterileri de idrar yolu ile atar. Bağırsa florasını dengelemede en faydalı besin ayrandır. Böylece gaza neden olan toksinlerin birikmesini önler.