Fatih Sultan Mehmet şiirlerinde hangi mahlası kullanırdı?

Osmanlı Devleti'nin 7. padişahı, İstanbul'un Fatihi, Fatih Sultan Mehmet'in şiirlerinde hangi mahlası kullandığı merakla araştırılan sorular arasında yer alıyor. Peki, Fatih Sultan Mehmet şiirlerinde hangi mahlası kullanırdı? İşte cevabı...

Giriş Tarihi 24 Nisan 2019, 20:00 Güncelleme 24 Nisan 2019, 20:14
Fatih Sultan Mehmet şiirlerinde hangi mahlası kullanırdı?

İÇİNDEKİLER

İstanbul'u 21 yaşında fetheden, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet 1451'den 1481 yılına kadar Osmanlı Devleti'ni yönetti. Son zamanlarda vatandaşların merakla araştırdığı konular arasında "Fatih Sultan Mehmet şiirlerinde hangi mahlası kullanırdı?" sorusu yer alıyor. İşte merakla araştırılan o sorunun yanıtı...

FATİH SULTAN MEHMET ŞİİRLERİNDE HANGİ MAHLASLARI KULLANIRDI?

Fatih Sultan Mehmet şiirlerinde "Avni" mahlasını kullanırdı. Fatih, bilime, tarihe ve felsefeye özel ilgi gösterdi. Türkçeden başka Arapça, Farsça, Latince ve Yunanca kitaplardan oluşan özel bir kütüphanesi vardı. Avni takma adıyla şiirler yazdı.

Şiirleri Fatih Divanı (1944), Fatih'in Şiirleri (1946), Fatih ve Şiirleri (1959) gibi adlar altında basıldı. Bilim adamlarını ve edebiyatçıları destekleyen Fatih, nesir ustası Sinan Paşa ile şair Ahmed Paşa'yı vezirliğe kadar yükseltti. Ünlü matematikçi ve astronomi bilgini Ali Kuşçu'nun İstanbul'da kalmasını sağladı. Fatih, İtalyan ressam Gentile Bellini'yi 1479'da İstanbul'a getirterek resimlerini yaptırdı.

Fatih, Osmanlı Devleti'ne düzenli ve sürekli bir yapı kazandırmak için önemli düzenlemeler yaptı. Yönetim, maliye ve hukuk alanında koyduğu kuralları içeren Fatih Kanunnamesi, sonraki dönemde de yürürlükte kaldı. Fatih'in Osmanlı devlet düzenine ilişkin temel ilkelerin pek çoğu, Tanzimat dönemine kadar geçerliliğini korudu. Fatih'in saltanatı döneminde Osmanlı ülkesinde 500'den fazla mimari yapı yapıldı. Onun adına yapılan en önemli yapı, İstanbul'da bir cami ile medrese, kitaplık, imarethane (aşevi), darüşşifa (hastane), hamam, kervansaray gibi birimleri kapsayan Fatih Külliyesi'dir.