24 Nisan Ailece Hadi ipucu sorusu: Sütün yoğurda dönüştürülme işlemine ne isim verilir?

Hadi Ailece bu akşam 19.30'da başlayacak. Hadi'den yapılan açıklamada özetle ipucu sorusu, "Sütün yoğurda dönüştürülme işlemine ne isim verilir?" şeklinde paylaşıldı. İşte 24 Nisan Ailece Hadi ipucu sorusu...

Giriş Tarihi 24 Nisan 2019, 18:13 Güncelleme 24 Nisan 2019, 18:14
24 Nisan Ailece Hadi ipucu sorusu: Sütün yoğurda dönüştürülme işlemine ne isim verilir?

İÇİNDEKİLER

Canlı bilgi yarışması Hadi'de ipucu sorusu heyecanı sona erdi. Hadi Ailece bu akşam 19.30'da başlayacak. Hadi'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Çürüme veya mayalanma diye tabir edilen bu sürece verilebilecek en güzel örnek; sütün yoğurda dönüştürülmesi işlemidir. Bu işleme ne isim verildiğini biliyor musunuz?" ifadelerine yer verildi. İşte 24 Nisan Ailece Hadi ipucu sorusunun yanıtı...

24 NİSAN HADİ İPUCU SORUSU

Soru: Çürüme veya mayalanma diye tabir edilen bu sürece verilebilecek en güzel örnek; sütün yoğurda dönüştürülmesi işlemidir. Bu işleme ne isim verildiğini biliyor musunuz?

Cevap: FERMANTASYON​

FERMANTASYON​ NEDİR?

Fermantasyon ya da mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

Fermantasyonda glikoz (veya başka bir bileşik) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar. Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan basit organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar.

Fermantasyonun son adımı (pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese dahi, bu süreç anaerobik bir hücre için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (NAD+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir. Örneğin alkol fermantasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit, NADH + H+ tarafından etanola dönüşür, bu da hücreden dışarı atılır.

Glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit bileşik pirüvat veya ondan türemiş bir veya birkaç bileşiktir: bunlar arasında etanol, laktik asit, hidrojen, bütirik asit ve aseton sayılabilir. Şeker ve amino asitlerin fermantasyonu çeşitli canlılarda görülmekle beraber, bazı ender organizmalar alkanoik asitler, pürinler, pirimidinler ve başka bileşikler de fermente edebilir. Çeşitli fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar.

Fermantasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksiyonlar için kullanılmasına karşın, gıda sanayisinde daha genel bir anlam taşır, mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi). Biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir.