Eleq ipucu 22 Mart: Okçulukta çırağın üstadından okçuluk icazeti almasına ne denir?

Eleq ipucu sorusu yayınlandı. Eleq bugün 20.00'de başlayacak ve ödül 20 bin TL olacak. İpucu sorusu ise bir spor dalından geliyor. Peki, okçulukta çırağın belirli bir mesafeden ok atarak, üstadından okçuluk icazeti almasına ne denir? İşte 22 Mart Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 22 Mart 2019, 17:42 Güncelleme 22 Mart 2019, 17:42
Eleq ipucu 22 Mart: Okçulukta çırağın üstadından okçuluk icazeti almasına ne denir?

İÇİNDEKİLER

Eleq ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Türk Telekom'un canlı mobil bilgi yarışması Eleq tarafından yapılan açıklamada, "Nasılsınız eleqseverler, konumuz spor. Okçulukta çırağın belirli bir mesafeden ok atarak, üstadından okçuluk icazeti almasına ne denir, biliyor musunuz?" denildi. İşte 22 Mart Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

ELEQ İPUCU SORUSU (22 MART 2019)

Soru: Okçulukta çırağın üstadından okçuluk icazeti almasına ne denir?

Cevap: KABZA ALMA

Kabza alma kelimesi, ok atmada ustalığa yükselen bir kimsenin, öğretmeninden okçuluk yapma izni alması anlamına geliyor.

Küçük Kabza Alma Töreni;

Çırak (şakird) ustasının önünde diz çökerek durur. Üstadı sol eliyle bir yayı kabzası altından tutarak bir konuşma yaparak, kabzayı sol eliyle şakirdinin sol eline teslim eder ve sağ elindeki bir oku veya gezi şakirdin sağ eline verip usulünce çektirerek kabza almış olunur. Bu törenle Küçük Kabza alan şakird üstadından atıcılığın tekniğini, nasıl idman yapılacağını ve bir atıcıda bulunması gereken ahlaki özellikleri öğrenmeye başlar. Büyük Kabza alıncaya kadar onunla çalışır. Bir süre içinde Küçekçe yayı ile Havagezi'ni torbaya atarak idman yapar. Bu idmanlar, üstadı yeterli görünceye kadar devam eder. Üstadı yeterli görünce Ok Meydanı'na giderek Puta ve Menzil atışlarına da çalışır.

Büyük Kabza Alma Töreni:

Kendisine Küçük Kabza veren üstadıyla ok atmayı meşk eden atıcı, Haki okuyla (800) geze, Yüksüvar okuyla (850) geze ve Pişrev okuyla da (900) geze atabilecek duruma gelince, üstadının da iznini alarak meydan ihtiyarlarına gidip; "İhtiyarlar, duanız ve izniniz ile Müsahık isem 900 gez menzile talibim" der. İhtiyarlar atıcının hangi menzilde duracağını, yayının ağırlığının o menzilde atmaya uygun olup olmadığını, okçusunun ve yaycısının kimler olduğunu öğrendikten sonra, başka bir engel de bulunmuyorsa atışa müsaade ederler.