2019 Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir? Regaip Kandili'nde neler yapılmalı?

Mübarek Regaip Kandili'nin gelmesiyle birlikte birçok vatandaş Regaip kandili ibadetleriyle ilgili detayları araştırıyor. Peki, 2019 Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir? Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı? İşte Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler...

Giriş Tarihi 06 Mart 2019, 18:22 Güncelleme 06 Mart 2019, 18:24
2019 Regaip Kandili’nde yapılacak ibadetler nelerdir? Regaip Kandili’nde neler yapılmalı?

İÇİNDEKİLER

Regaip Kandili, perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak edilecek. Mübarek 3 ayların başlangıcı olan Recep Ayı da 8 Mart Cuma günü başlayacak. Regaip Kandili'nin gelmesiyle birlikte vatandaşlar yapılacak ibadetlerle ilgili detayları araştırıyor. Ellerin semaya yükseleceği bu önemli gece yine dua ve ibadetlerle geçirilecek, camiler dolup taşacak. Vatandaşlar Regaip Kandili'nin gecesini ve gündüzünü nasıl geçirilmesi gerektiği yönünde detayları merak ediyor. Peki, 2019 Regaip Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Regaip kandili ibadetleri...

REGAİB KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Kelime olarak regâib, "çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan" mânâlarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur. Buna göre Regaip Gecesi denilince: "Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece" mânâsı anlaşılır. Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır. Bu geceyi ibadetle ihya etmenin sevabı pek çoktur. Diğer zamanlarda okunan her Kur'ân harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regâib kandilinde ise daha da artmaktadır. Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır. Regâib kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır. Peygamberimiz (sas), bir hadîslerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir.

REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

1. Kur'ân-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir.

2. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmelidir.

3. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalıdır.

4. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidır.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalıdır.

6. Mü'minlerle helalleşilmeli, onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalıdır.

7. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli. 8. Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmelidir.

9. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı ve vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmelidir.

10. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir.

11. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli ve va'z ü nasihat dinlenmelidir.

12. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır.

13. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalıdır.

14. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmelidir.

15. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır.