Normal doğum bebekleri hastalıktan korur! Otizmin nedeni sezaryen doğum...

Doğum şekli, tüm hayatı şekillendiriyor. Araştırmalar, normal doğumun bebekleri hastalıklardan koruduğunu gösteriyor. Sezaryen dünyaya gelen bebeklerde ise otizm ve Çölyak hastalığı iki kat daha fazla görülüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2019 Güncelleme 27 Şubat 2019, 07:59
Normal doğum bebekleri hastalıktan korur! Otizmin nedeni sezaryen doğum...

İÇİNDEKİLER



A
BD'li Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, tüm hastalıkların bağırsaklardan yayıldığını söyledi. Sağlıklı bağırsakların, sağlıklı bir beden anlamına geldiğini belirten Dr. David Perlmutter, normal ve sezaryen doğum yöntemlerine değindi. Sezaryenle doğan çocukların ileride Alzheimer, otizm, Çölyak ve alerji gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi: Bebekken hepimizin bağırsaklarında çok miktarda faydalı bakteri vardır. Ancak bazı antibiyotiklerin kullanımı, bu bakterilerde azalmaya neden olur. Yapılan araştırmalar bize doğum şekli ve bağırsak sağlığı arasındaki bağlantıyı gösterir. Bebek, anne karnındayken mikropsuz steril bir ortamda bulunur. Ne zamanki doğum kanalına girer, burada annesinin vajinasında bulunan organizmalara maruz kalır. Bu durum, bebeğin bağırsak mikrobiyotasının gelişmesini sağlar. Anneden bebeğe geçen bakteriler, insan sağlığı için çok önemlidir. Sık tartışılan 'Normal doğum mu? Sezaryen doğum mu?' konusunu, bilim adamları da araştırdı.




ASTIM VE KANSER...
Buna göre vajinal yolla doğan bebeklerin annelerinin vajinasından faydalı bakterileri aldığı, sezaryenle doğanların ise derilerinin yüzeyine 'zararlı' bakterilerin bulaştığı ortaya çıktı. Bebeğin bağırsak miyobiyotası, alerji, astım ve hatta kanser gibi hastalıklarla mücadelede etkin rol oynadığı ortaya çıktı. Sezaryenle doğan ya da mamayla beslenen çocukların, ileride çeşitli hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin bağırsak duvarları daha hızlı olgunlaşır, bağırsaklarında daha çok faydalı bakteri bulunur. Sezaryenle doğan bebekler ise bu bakterilerden mahrumdur.



Araştırmalara göre sezaryen bebeklerde alerji riski 5 kat, otizm riski 2 kat, Çölyak hastalığı riski 8 kat, obezite ve diyabet riski ise 2 kat fazladır. Açıkça ifade etmek gerekirse sezaryen hayat kurtarır ve bazı şartlarda gereklidir. Ancak annenin normal doğum yapma şansı yoksa denenmesi gerekir.




ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN
Çoğumuz enfeksiyon tedavisinde bir miktar da olsa antibiyotik kullanmak zorunda kalıyor. Hastalığa neden olan bakterilerle mücadele eden antibiyotikler, bağırsak florasında değişikliklere neden olabilir. Hatta araştırmalar, antibiyotik kullanan annelerin çocuklarında otizmin görülme riskinin fazla olduğunu söyler. Ancak antibiyotiğin neden olduğu hasarı azaltabiliriz. Bunun için antibiyotiklerden sonra probiyotik tüketmeye özen gösterin. Doktorunuz günde 2 kez antibiyotik kullanma talimatı verdiyse ilacı bir sabah bir de gece alın. Yoğurt, süt, turşu ve kefir gibi probiyotikleri de öğle yemeğinde alın. Bu durum, sağlıklı bakterilerinizin korunmasına yardımcı olacaktır.



BU LİMONATA BAĞIRSAK DOSTU

1 litre Hindistan cevizi suyu
5 yemek kaşığı şeker
4 dal taze nane
2 yemek kaşığı kefir taneciği
80 ml taze limon suyu

Hazırlanışı: Küçük bir tencerede Hindistan cevizi suyunu, 4 yemek kaşığı şekeri ve naneyi karıştırıp, yaklaşık 3 dakika kadar karıştırıp pişirin. Ardından soğumaya bırakın. Soğuyunca nane yapraklarını çıkarın. Kalan Hindistan cevizi suyunu kefir taneleri ile karıştırın. Büyük bir kapta karanlıkta 2 gün bekletin. Limon suyuna, kalan 1 kaşık şekeri ekleyin. Ardından karışımı Hindistan cevizi suyu kefirine ekleyin. 1 gün bekleyip fermente edin. Buzdolabına alıp servis yapmadan önce 4 saat bekletin.



​TEREYAĞINDAN KORKMAYIN
Yıllarca bize hayvansal yağların kalp sağlığı için zararlı olduğu anlatıldı. Ancak sağlıklı bir hayat için yağ tüketimi olmazsa olmazdı. Vücudun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için bu yağlarda tüm vitamin ve mineraller mevcut. Gıda endüstrisinin bizlere dayattığı trans yağların yerine yemeklerde tereyağı, sızma zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kullanmak gerekir.

DR. DAVID PERLMUTTER - VÜCUDUN İKİNCİ BEYNİ BAĞIRSAK - 2

HAZIRLAYAN : SİNEM UYSAL

YARIN: MİKROPLAR DA FAYDALIDIR