Böbreklere balık gücü! Sağlıklı böbrekler için kırmızı et yerine balık tüketin

Vücudun yaşamsal organı böbrekler, ihmale gelmiyor. Sağlıklı böbrekler için kırmızı et yerine balık tüketmek, sigarayı bırakmak gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2019 Güncelleme 30 Ocak 2019, 08:01
Böbreklere balık gücü! Sağlıklı böbrekler için kırmızı et yerine balık tüketin

İÇİNDEKİLER



Klinik
Beslenme Uzmanı Dr. Michael Greger, hastalıkların yediğimiz besinlerden yayıldığını açıkladı. Alzheimer'dan kansere pek çok hastalığın sadece sağlıklı beslenerek önlenebileceğini açıkladı. Sağlıklı böbrekler için de kırmızı etten uzak durulması gerektiğini vurguladı. Şu bilgileri paylaştı: Böbrekler, genelde insan sağlığında hafife alınan organlardandır. Ancak onlar kanı süzen ileri bir teknolojidir. Dur durak bilmez bir su filtresi gibi gece gündüz çalışır. Her gün atılan 1-2 litrelik idrarı yapmak için 24 saatte 140 litre kanı işler.


KALBE DE ZARAR VERİR
Böbrek hastalıkları, günümüzde en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelir. Böbreklerin düzgün çalışmaması tüm vücudu olumsuz etkiler. Sağlıksız böbrekler, kalp yetmezliğine bile neden olabilir. Böbreklerin sağlıklı olmasında beslenme alışkanlıklarımızın önemi büyüktür. Çünkü böbrekler, zehirli ve gereksiz atıkları idrar aracılığıyla süzer. Sağlıklı börekler için hayvansal proteinlerden, hayvansal yağlardan ve kolesterol içeren besinlerden mutlaka uzak durmak gerekir. Yüksek hayvansal protein alımı, böbreğin iş yükünü artırır. Böbreklerin işleyişine büyük zarar verir. Araştırmalar, bitkisel temelli beslenen kişilerin böbrek fonksiyonlarının daha iyi olduğu görülmüştür. Bu da aldıkları toplan protein miktarının az olmasından kaynaklıdır.


SEBZE MEYVE TÜKETİN
Araştırmalarda, böbrek hastalarına et yerine meyve ve sebzeler verildi. Sonuç oldukça ilginçti. Çünkü meyve sebze yendikten sonra böbreklerin daha düzenli çalıştığı tespit edildi. Sağlıklı böbreklere sahip olmak için sigarayla da vedalaşmak gerekir. Yine sosis, sucuk gibi işlenmiş etlerin de sofradan uzak tutulmasında fayda var.


ZEYTİN MUCİZESİ
Mucizevi besinlerden zeytin ve zeytinyağı, kan damalarını besler. Böylece kanımızı süzen böbreklerin de çalışmasını kolaylaştırır. Kalp ve damar sağlığı için oldukça önemli olan zeytinyağının hayvansal gıdalar yerine yemeklerde bolca tercih edilmesi gerekir. Zeytin yenecekse de kavanozda olanları değil mor kalamata zeytinlerin yenmesi gerekir.


MERCİMEĞİN GÜCÜ!
Belki de en çok tüketilen kuru baklagillerden mercimek, probiyotik etkisi ile dikkat çeker. İyi huylu mikropları destekler. Kötülerinin ise vücuda zarar vermesini önler. Besin değeri bakımından yüksek olan mercimek, sindirimi destekler. Mideden böbreklere kadar pek çok yaşamsal organı güçlendirir.


GENÇLİK SIRRI 'YEŞİLDE'
Asyalı kadınların ileri yaşlarda bile genç görünmesinin sırrı araştırıldı. Japonyadaki incelemede 700 binden fazla kadın incelendi. Buna göre sarı ve yeşil renkli besinleri sık tüketenlerin daha genç kaldığı, ciltlerindeki kırışıklığın daha az olduğu anlaşıldı.


KIRMIZI ET YEMEYİN
Oxford Üniversitesi, böbrek taşlarının oluşum nedenini araştırdı. Buna göre et yiyen kişilerde taş oluşma riskinin daha çok olduğu anlaşıldı. Ancak her et zararlı değil. Örneğin Omega 3 içeren balık, böbrek taşı bakımından diğerleri kadar riskli değil. Bu nedenle haftada 2 kez tüketilebilir.


YUMURTANIN AŞIRISI ZARAR
Süt, hurma, tavuk, yumurta ve ayva gibi besinler fosfor içerir. Bu besinlerin fazla tüketimi kanda fosfor oranını artırır. Bu da böbrek yetmezliğine zemin hazırlar. Kan damarlarına zarar veren fazla fosfor, yaşlanmayı da hızlandırır. Bu besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.

HASTALIK BOĞAZDAN GELİR - DR. MICHAEL GREGER

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: ENFEKSiYONA SAVAŞ AÇIN...