Dr. Michael Greger: Sindirimin şifresi zeytin!

Sağlıklı besinler, sağlıklı bağırsak demekti. Dr. Michael Greger, sindirim sistemi kanserlerinden korunmanın sırrını verdi: "Zeytin ve avokado yiyin. Tavuktan uzak durun!"

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2019 Güncelleme 29 Ocak 2019, 10:53
Dr. Michael Greger: Sindirimin şifresi zeytin!

İÇİNDEKİLER



Hastalıkların
şifası doğada saklıydı. Klinik Beslenme Uzmanı Dr. Michael Greger, kanserden Alzheimer'a kadar tüm hastalıkların doğru beslenerek önlenebileceğini açıkladı. Yanlış beslenmenin sindirim sistemi kanserlerine neden olduğunu belirten Dr. Greger, şu bilgileri paylaştı... Kanserin büyük bir bölümü, tüketilen besinlerden kaynaklanır. Yalnızca yüzde 2'lik bir kısmı genetiktir. Sindirim sisteminde oluşan kanserlerin son dönemde artış göstermesinin sebebi, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıklarının hızlanmasından kaynaklıdır. Sindirim sisteminde kolon, mide ve pankreas kanserleri sık görülür. Kolon kanseri, ilk aşamalarda belirti vermediğinden genelde teşhisi zordur. Geç teşhis edilen kanserin tedavisinde ise başarı şansı düşüktür. Bu kanser türünden korunmak için 50 yaşından 75 yaşında kadar her yıl dışkı testi yapılması gerekmektedir. Bağırsaklarda oluşan poliplerin tümörleşmesi ile oluşan kanserden korunmanın sırrı ise yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminden geçmektedir. Sebze-meyve tüketimi, fasulye, bezelye ve nohut gibi kuru baklagiller, sindirimi düzenleyerek kanser oluşumunu engeller.



ET TÜKETİMİNİ AZALTIN
Sindirim sistemindeki kanserlerin oluşmasında, fazla et tüketiminin de katkısı bulunur. Araştırmalara göre kırmızı et tüketenlerde kolon kanseri daha sık görülüyor. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de riski artırıyor. Kısacası kolon kanserinden korunmanın tek yolu etten uzak durmak ve bolca sebze tüketmekten geçiyor. Çünkü bitkisel besinler, kanserli hücrelerin tekrarlamasını engelliyor. Büyümelerini de durduruyor.

AHUDUDU HAYAT KURTARIR
ANTİOKSİDAN içeren besinler kanserle mücadelede etkin rol oynuyor. Organik olarak yetişmiş üzümsü meyveler, özellikle kolon kanseri tedavisinde başarı şansını artırıyor. Poliplerin kanserleşmesini engelleyen ahududu, böğürtlen, yaban mersini, çilek gibi meyveler kanserli hücreleri küçültüyor.


KURU YEMİŞ TÜKETİN
Her hastalıkta olduğu gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında da bitkisel beslenmek hayat kurtarır. Vejetaryen beslenenlerin, kansere yakalanma riski daha azdır. Kuru baklagiller, kuru yemiş ve kuru meyveler sindirim güçlendirir.

PANKREASIN ŞAKASI YOK
Pankreas, kanser türleri arasında en sinsi ve en tehlikeli olanıdır. Hayvansal besinlerin yerine; zeytin, avokado ve kuru yemiş tüketimi pankreası koruyarak kanser oluşumunu önler. Yine ABD'de yapılan araştımaya göre günde 50 gram bile tavuk yemek pankreas kanseri riskini yüzde 72 artırır.


ZERDEÇAL MUCiZESi!
Hindistan'da, hemen her yemeği lezzetlendiren zerdeçal adeta kansere savaş açar. Yoksulluk sınırının altında olmasına rağmen Hindistan, kanserin en az görüldüğü ülkelerden biridir. İçeriğindeki kurkumin maddesi, kana karışarak sindirim sisteminde kanserin oluşmasını engeller. Hindistan'da tüketilen baharatların yanı sıra sebze ve kuru baklagil ağırlıklı beslenme tarzları kanser olmalarını engeller.

ŞiFA KÖRiDE
Kanserin en saldırgan türü olan pankreas, tedavi edilmediğinde hastaların çoğu 2 ila 4 ay arasında ölüyor. Yine Hindistan'da sevilen bir baharat olan köri, pankreas kanseriyle mücadelede ön plana çıkıyor. Araştırmalara göre düzenli tüketimi, kanser riskini yüzde 73 oranında azaltıyor.

HASTALIK BOĞAZDAN GELİR 8 / HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: BÖBREKLERDE 'KIRMIZI' ALARM!