Kuru baklagiller, yoğurt ve kefir diyabetten koruyor
Salgın gibi yayılan diyabet, hayatı tehdit ediyor. Korunmak için kuru baklagiller ile yoğurt, kefir gibi probiyotiklerin tüketilmesi gerekiyor.

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam, sağlığı bozuyor. Modern çağın getirdiği hastalıkların başında diyabet geliyor. Adeta bir salgın gibi yayılan bu hastalık, hem sağlığı bozuyor hem de kalp, böbrek ve göz gibi organlara zarar veriyor. Peki bu hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Yediden yetmişe herkesi tehdit eden bu hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmak yetiyor. Uzmanlar, şekerin 'hayatımızı tehdit etmeyecek' düzeyde kalması için önerilerini sıralıyor... Diyabet hastalığı kendine has şikayetlerle belirti veriyor. Bunların başında bastırılamayan açlık hissi, susuzluk hissi, sık idrara çıkma, enerji eksikliği, kilo kaybı, bulanık görme, yaraların yavaş iyileşmesi ve kadınlarda vajina kaşıntısı geliyor.

KEREVİZ, BROKOLİ...
Diyabetin kontrol altına alınması için şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması; fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli ve ıspanak gibi posalı besinlerin yenmesi öneriliyor. Kan şekerinin kontrol altına alınması için diyabet hastalarının karbonhidrat, yağ ve protein dengesini koruması gerekiyor. Tekli doymamış yağ içeren zeytinyağı veya ayçiçek, soya yağı gibi bitkisel sıvı yağların tercih edilmesi öneriliyor. Kan şekerini hızlı yükseltmeyen proteinli besinlerin aşırı tüketilmesi diyabete özgü bozukluklardan biri olan böbrek rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

KOLA DEĞİL, AYRAN İÇİN
Kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlardan uzak durun. Yine içerisinde yoğun şeker bulunan asitli içecekleri tüketmeyin. Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, ceviz, fındık, badem gibi protein değeri yüksek besinleri tercih edin.

Gün içinde 3 ana, 3 ara öğün beslenin.