Yumurta-ceviz-şalgam kemikler sağlam

Yaşlılıkta bile güçlü kemiklere sahip olmanın yolu, mutfaktan geçiyor. Süt, balık, yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler, kemik erimesinden koruyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2018 Güncelleme 17 Aralık 2018, 07:58
Yumurta-ceviz-şalgam kemikler sağlam

İÇİNDEKİLER



Sağlıklı ve doğru beslenme, birçok sağlık sorununu önlemenin yanında kemik yapısı için de önem taşıyor. İleri yaşlarda görülen ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz rahatsızlığı en çok kadınları tehdit ediyor. Menopoz döneminden sonra ortaya çıkan bu hastalıktan korunmak için genç yaşlardan itibaren kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve Omega-3 bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Uzmanlar, ilerleyen yaşta bile güçlü kemiklere sahip olmanın formülünü TAKVİM için açıklıyor...


ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ...
Kemiklerin güçlü olmasında protein, kalsiyum ve fosfat büyük önem taşıyor. İleri yaşlarda kemiklerin sağlıklı olması için çocukluktan itibaren doğru beslenmek gerekiyor. Uzmanlar özellikle anne sütüne vurgu yapıyor. En iyi kemik yoğunluğu kalitesi, 15-30 yaş arasında kazanılıyor.


35'TEN SONRA DİKKAT!
Bu yaşta kazanılan güçlü kemikler, ileride iskeletin güçlü olmasını sağlıyor. 35 yaşından sonra kemikler yavaşlıyor. Özellikle kadınlarda menopozdan sonra osteoporoza bağlı kemik kırılmaları sık görülüyor. Sağlıklı kemiklere sahip olmak için ilk önce kalsiyumdan zengin beslenmek gerekiyor. Yine protein ve gerekli minerallerin vücuda yeterince alınabilmesi için ise et ve süt ürünleri düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Kafein tüketimi, kalsiyumun idrarla dışarı atılmasına neden olduğundan tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.


​SÜPER BESİNLER
Uzmanlar, kemik erimesinden koruyan besinleri şöyle sıralıyor:

KALSİYUM: Kemiklerin lokomotifidir.
Süt ve süt ürünleri, ceviz, badem, brokoli, balık ve kuru baklagillerde bolca kalsiyum bulunur.
A VİTAMİNİ: Kemiklerin gelişmesini ve büyümesini sağlar. Süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incirde bulunur.
MAGNEZYUM: Kemik gelişimini destekler. Koyu yeşil yapraklı sebzeler önemli magnezyum kaynağıdır.
ÇİNKO: Kemiklerin kolay kırılmasını engeller. Kırmızı et, ceviz, badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelyede bulunur.
POTASYUM: Kemikleri güçlendirir.
Kabuklu patates, kuru kayısı, somon balığı, yoğurt ve avokadoda bulunur.
D VİTAMİNİ: Kemik sağlığı için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri, balık ve yumurta sarısında bulunur.
K VİTAMİNİ: Kemik dostudur. Ispanak, şalgam, pancar, bamya, marul, kuşkonmaz, yumurta ve yaban mersininde bulunur.