Tiroide çare nohut-börülce! Tiroide ne iyi gelir?

Tiroit hastalıkları, tüm vücudu etkiliyor. Kısırlığa bile neden olabilen bu rahatsızlıktan korunmanın yolu kuru baklagiller ve yeşillikten zengin beslenme alışkanlığından geçiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2018 Güncelleme 15 Aralık 2018, 07:58
Tiroide çare nohut-börülce! Tiroide ne iyi gelir?

İÇİNDEKİLER



Boynun
alt kısmında bulunan ve küçük kelebeğe benzeyen salgı bezi olan tiroit, vücutta adeta makine görevini üstleniyor. Vücudun metabolik işlevlerinden sorumlu olan tiroit bezi düzgün çalıştığında yenilen besinlerden gelen enerjiyi kan yoluyla hücrelere taşıyor. Vücut ısısını dengeliyor. Kandaki kalsiyum seviyesini düzenliyor, büyümeye ve gelişmeye faydalı oluyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, tiroitle ilgili önemli bilgiler veriyor...


OBEZİTEYE DAVETİYE!
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen tiroit hastalıkları yaş ilerledikçe ortaya çıkıyor. Ailesinde bu hastalığı olanlarda risk daha da artıyor. Kendi içerisinde iki gruba ayrılıyor. Tiroit hormonlarının az çalışması hipotiroit olarak adlandırılıyor. Yorgunluk, kilo alımı, kabızlık, depresyon, ağrılı adet dönemleri, soğuğa karşı hassasiyet ile belirti veriyor. Tedavi edilmediğinde ise kısırlığa, obeziteye hatta kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Doktorun önerdiği ilaç tedavisinin yanında ceviz ve soya unundan yapılan gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Tiroidin fazla çalışması ise hipertiroit ile adlandırılıyor. Aşırı terleme, uyuma güçlüğü, kalpte çarpıntı, sinirli ruh hali ile belirti veriyor. Kan testi ile tiroit uyarıcı hormon ( TSH ) seviyelerine bakılarak hastalık teşhis ediliyor. Tedavisi bezin tiroit üretme yeteneğini bloke eden antitiroid ilaçları, cerrahi müdahale ve radyoaktif iyot ile yapılıyor.


​TURP GİBİ OLUN!
Kış aylarının gelmesiyle sofralarda yerini alan brokoli, turp, lahana, şalgam, karnabahar ve Brüksel lahanası tiroit fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlıyor. Bu besinler özellikle çiğ olarak yendiğinde faydasını ikiye katlıyor... Bunun yanında hastaların günde 2.5 litre su içmesi; şekerli ve işlenmiş besinlerden uzak durması gerekiyor.



​NASIL BESLENMELİ?
Tiroit hastalığının tedavisinde, doktorun önerdiği ilaçların yanında beslenme alışkanlıkları da önem taşıyor. Dyt. Şebnem Kandıralı, şunları öneriyor:

Selenyum: Tiroit bezinin düzgün çalışması için hayati önem taşıyor. Bunun için deniz ürünleri, et/ tavuk/balık , mantar, tahıllar, yumurta, sarımsak, ay çekirdeği tüketilmesini öneriliyor.

Demir: Demir eksikliği tiroidin çalışmasını olumsuz etkiliyor. Deniz ürünleri , kurubaklagiller, yumurta, kuzu eti, süt ürünleri, fındık, ceviz ise tiroit çalışmasını düzenliyor.

Omega-3: Balık, keten tohumu ve cevizde bulunan Omega 3 tiroit hormonunun düzenli çalışmasını sağlıyor.

Antioksidanlar: Yeşil sebzeler, yumurta, kuru baklagiller bolca antioksidan içeriyor. Tiroidin çalışmasını düzenliyor.