Hamburger kanser ediyor

Kanser adıyla bile korkutuyor! Fast food tarzı beslenme bu hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Kolon kanserine neden oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2018 Güncelleme 26 Kasım 2018, 07:58
Hamburger kanser ediyor

İÇİNDEKİLER

Modern çağın getirdiği hastalıkların başında, kanser geliyor. Araştırmalara göre dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor. Engellenemez bir hızla artan bu hastalıkta, doğru beslenmek, kiloyu korumak ve spor yapmak kurtarıcı oluyor. Araştırmalar, sağlıklı beslenmenin kanser riskini yarı oranda azalttığını gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Seda Dursun, kansersiz bir hayatın şifrelerini sıralıyor...
Kilo verin: Obez veya kilolu kişiler, yemek borusu, tiroit, kolon, pankreas, böbrek gibi kanser türlerine daha çabuk yakalanıyor. Bunun için porsiyonları küçültmek, unlu gıdalardan yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmak gerekiyor.

Spor yapın: Düzenli yapılan fiziksel aktivite, meme, kolon, prostat ve rahim gibi kanserlerinden koruyor. Bağışıklığı güçlendiriyor.
Posalı besinler tüketin: Tam tahıllı ekmek, sebze, meyve ve kuru baklagiller gibi posalı yani lifli besinler tüketmek, bağırsak sağlığını koruyor. Özellikle kolon kanserine savaş açıyor.

Margarine dikkat: Yağ içeren besinleri tüketmek meme, prostat, kolon kanserine yakalanma riskini artıyor. Fast food tipi yiyecekler ve sağlıksız atıştırmalıklar yüksek oranda doymuş yağ içeriyor. Bu da kansere neden oluyor. Doymuş yağlardan zengin olan kırmızı etin tüketimini haftada 2 kez olarak sınırlandırmak gerekiyor.
Kızartmayın, haşlayın: Besinlerin tüketimi kadar pişirme yöntemi de önem taşıyor. Yanlış pişirme yöntemi kansere neden oluyor. Bunun için ateşte, kızartma ve tütsüleme yöntemleri yerine ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini öneriliyor.

Tuzla vedalaşın: Araştırmalara göre fazla tuz tüketimi, mide kanserine neden oluyor. Kansersiz bir yaşam için, tükettilen tuz miktarını azaltmak gerekiyor.
Sebze meyve yiyin: Sağlıklı beslenmek kansere savaş açıyor. Brokoli, Brüksel lahanası, yaban mersini, siyah üzüm, çilek, domates, muz havuç, bezelye ve zeytinyağı, kanserle mücadele ediyor.