Hadi 26 Kasım: Elysee Sarayı hangi ülkededir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Hadi'nin resmi instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Paris'in merkezinde yer alan, ülke cumhurbaşkanının resmi ikamet ettiği Elysee Sarayı'nın bulunduğu ülkenin ismi soruldu. Peki, Elysee Sarayı hangi ülkededir? İşte 26 Kasım Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 26 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 26 Kasım 2018, 12:09
Hadi 26 Kasım: Elysee Sarayı hangi ülkededir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

Elysee Sarayı'nın hangi ülkede olduğu Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Canlı bilgi yarışması Hadi, bugün 12.30'da takipçilerinin karşısına çıkacak. Hadi tarafından ipucu için yapılan paylaşımda, "Élysée Sarayı, Paris'in merkezinde yer alan, ülke cumhurbaşkanının resmi ikametgâhıdır. Bu ülkenin adını bilen hadiciler, bugünkü ipucumuzu bilmiş oluyor." denildi. Peki, Elysee Sarayı hangi ülkededir? İşte 26 Kasım Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (26 KASIM)

Soru: Elysee Sarayı hangi ülkededir?

Cevap: FRANSA

FRANSA HAKKINDA

Fransa, 843 yılında Verdun Anlaşması ile kurulan, günümüzde yarı başkanlık sistemi ile yönetilen Avrupa Birliği üyesi ülkedir. Batı Avrupa'da yer alır ve dünyanın bir çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Akdeniz'de bulunan Korsika adası da Fransa'ya aittir.

Fransa, 17. yüzyıldan itibaren dünya genelinde uluslarası ilişkiler konusunda diğer ülkelerden önde olan bir ülke olmuştur. 18 ve 19. yüzyıllarda Fransa, dönemin en büyük sömürge imparatorluklarından birini kurarak sınırlarını batı Afrika'dan, güneydoğu Asya'ya kadar genişletmiştir.

Sömürge olarak bulunduğu bölgelerde, topluma kültür ve siyasi anlamda belirgin izler bırakmıştır.

Fransa, 1789'da gerçekleşen Fransız Devrimi'ne kadar krallık sistemiyle yönetilmiştir. Devrimin ardından Fransa Kralı, kraliyet ailesi ve onlara yakın olan yüzlerce kişi öldürüldü ve 1799'da Napolyon Bonapart cumhuriyetin kontrolünü ele alarak kendisini devletin imparatoru olarak ilan etti.

1815'te Waterloo Savaşı'nda Napolyon'un son yenilgisinden sonra Fransa'da krallıkla yönetim biçimi yeniden geri döndü fakat kralın yetkilerine anayasa ile kısıtlamalar getirildi.

1830'da çıkan Temmuz Devrimi adlı sivil ayaklanmada Bourbon Hanedanı tümüyle yok edilerek anayasal krallığa dayanan Temmuz Monarşisi getirildi fakat 1848'e kadar sürdü. İkinci Cumhuriyet ise çok kısa sürdü ve 1852'de III. Napolyon İkinci İmparatorluğu kurulunca yıkıldı.

1870'de başlayan Fransa - Prusya Savaşı'nda kaybeden III. Napolyon, tahttan indirildi ve bu yönetim rejimi de Üçüncü Cumhuriyet'in kurulmasıyla fesh edildi.

1930'lu yıllarda Halk Cephesi Hükümeti'nin yapmış olduğu reform ve yenilikler, Fransa'ya damga vurmuş ve kalkınmasında etkili olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Dördüncü Cumhuriyet kurulmuş ve ülkenin mevcut durumu korunmaya çalışılmıştır.

1958'de istikrarsız ve zayıf durumda bulunan cumhuriyetin yerine, yeni bir anayasa oluşturulması teklif edilmiş ve cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırılmasına karar verilerek günümüzde devam eden Beşinci Cumhuriyet kurulmuştur.