Saç dökülmesinde yumurtalık kisti saklı

Milyonların derdi saç dökülmesi, başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Stresin, dökülmede baş aktör olduğunu belirten Dr. Metin Oğuz, “Tiroit hastalıkları ve yumurtalık kistleri de saçları döker” diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2018 Güncelleme 05 Kasım 2018, 02:26
Saç dökülmesinde yumurtalık kisti saklı

İÇİNDEKİLER

Herkes gür, parlak ve sağlıklı saçların hayalini kuruyor. Saç dökülmesi ve kellik sorunu ise artık genç yaşlardan itibaren kadın ve erkekleri tehdit ediyor. Ezber bozan bilgileri TAKVİM okuyucuları ile paylaşan Türkiye Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Metin Oğuz, saç dökülmesinin erken evrelerde tedaviye başlandığında önlenebileceğini açıklıyor. Gelişen teknolojinin, tıp üzerindeki etkisi ile kelliğin tarihe karışacağını belirten Dr. Oğuz, şu bilgileri veriyor... Saçı dökülenler genelde, stresli bir dönemden geçtiğini ifade ediyor. Birçok hastalığa neden olan stresin saç dökülmesine de neden olduğu yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanıyor.
STRES EN ÖNEMLİ NEDEN!
Atalarımızın 'Duvarı nem, insanı gam yıkar' sözü, bu araştırma ile kanıtlanıyor. Stres, gerçekten saç dökülmesinde etkin rol oynuyor. Stres nedeni ile kıl köklerinde meydana gelen oynama, dökülmeye neden oluyor. Bu dökülmeler şiddetlendiğinde saçta seyrelme ve açıklıklar meydana geliyor.
ÇÖZÜMÜ KİŞİYE ÖZEL
Halk arasında kellik olarak adlandırılan dökülme, erkek tipi saç dökülmesi ve tam açıklık durumlarında kullanılıyor. Hasta, 'kel' olarak adlandırılan duruma gelmişse, bunun tek tedavi yöntemini saç nakli oluşturuyor. Ancak erken evrede yakalandığında bu durum, yeni ilaç ve tedavilerle önlenebiliyor. Sürme ilaçlar, lazer, PRP, mezoterapi gibi tedavilerin kombinasyonları ile kellik tarihe karışabiliyor. Burada unutulmaması gereken nokta şu: Her insanın bedeni kendine özeldir. Bu yüzden saç dökülmesi ve kellik tedavisi de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bunun için uzman bir doktor kontrolünde yıllar sürebilecek tedavinin doktor hasta uyumu içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor.
DİYETLER MASUM DEĞİL
Kendi başına bir hastalık olan saç dökülmesi, kimi zaman başka hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Ani başlayan hızlı saç dökülmelerinde mutlaka vitamin ve hormon analizleri yapılması gerekiyor. Tiroit hastalıkları ve aşırı diyet sonucu hızlı saç dökülmeleri sık görülen şikayetlerin başında geliyor. Adet düzensizliği ve yumurtalık kistleri de kadınlarda erkek tipi saç dökülmesine neden olabiliyor.
YARIN: KEPEK NEDEN OLUŞUR?