Salam-sosis kanser eder

Bağırsak kanseri, 40 yaş üstünü tehdit ediyor. Aşırı salam, sosis ve et tüketimi riski arttırıyor. Sebze meyve ağırlıklı beslenme ise hastalıktan koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2018 Güncelleme 02 Kasım 2018, 01:42
Salam-sosis kanser eder

İÇİNDEKİLER



K
alın bağırsak (kolon) kanseri, dünyada en sık görülen hastalıkların başında yer alıyor. Hastalık, kansızlık, tuvalette kan gelmesi, kabızlık, karın ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kolon kanseri özellikle 40 yaş ve üstünü tehdit ediyor. Kolon kanserine yanlış beslenme alışkanlıklarından alkol ve sigara kullanımına kadar birçok faktör yol açıyor.
Kansere dönüşen kolon polipleri, kolonoskopiyle tespit edilebiliyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Oğuz Önder, erken dönemde hiçbir belirti vermeyen hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:


İŞLENMİŞ ETE DİKKAT
Dünya Sağlık Örgütü, salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojenler arasına dahil ediyor.
Aşırı kırmızı et, salam, sucuk ve sosis tüketimi, kolon kanseri riskini arttırıyor.


MEYVE TÜKETİN
Yanlış beslenme alışkanlıkları kolon kanserine davetiye çıkarıyor.
Aşırı beslenme ve obezite birçok sağlık sorunu ile birlikte kolon kanseri gelişmesine de neden olabiliyor.
Özellikle sebze ve meyvenin az tüketilmesi tüm sindirim sistemi sağlığını bozarken, kolon kanseri açısından da önemli risk teşkil ediyor.

YANIKTAN KAÇININ
Kolon kanserinde pişirme biçimi de hayati önem taşıyor.
Özellikle mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabiliyor.
Bu kanserojenler mide, pankreas ve kolon kanserinin gelişmesini tetikleyebiliyor.
Bu nedenle etin ateşe en az 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça da kanserojen madde oluşma riski artıyor.


ALKOL VE SİGARA
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, alkol ve sigara kullanımı genel sağlığı bozuyor. Alkol ve sigara, diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanseri açısından da ciddi bir risk faktörü oluşturuyor.

GENETİK FAKTÖRLER
Kalın bağırsak kanserinin nedenleri arasında ailesel ve genetik faktörler çok büyük rol oynuyor.
Yakın akrabalarında bağırsak kanseri olan insanlarda kolon kanseri gelişme riski daha fazla oluyor. Bu kişilerin düzenli aralıklarla kanser taramaları yaptırmaları gerekiyor.


SÜT FINDIK LAHANA HASTALIKTAN KORKMA
Kolon kanserine karşı beslenme hayati önem taşıyor. Uzmanlar, posadan zengin sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıyor ve şu besinleri öneriyor: Fındık, brokoli, lahana, havuç, karnabahar, kereviz, balık, sarımsak, üzüm, süt ürünleri...