Rahim ağzı kanserini erken yakalayın

Sinsi ilerleyen rahim ağzı kanseri, 30 yaş üstündeki kadınları tehdit ediyor. Menopozda risk daha da artıyor. Hastalıktan korunmada düzenli kontrol ve smear testi etkili oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2018 Güncelleme 07 Ekim 2018, 03:10
Rahim ağzı kanserini erken yakalayın

İÇİNDEKİLER

Rahim ağzı kanseri, kadınları tehdit ediyor. Kimi zaman sinsice ilerliyor. Gelişimi uzun yıllar sürüyor. Yavaş gelişen bir kanser türü olması nedeniyle düzenli tarama ve muayeneler ile saptanması ve tedavisi mümkün oluyor. Bu sayede kanser erken safhada engellenebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülbin İşgören, rahim ağzı kanserini erken yakalamak için önemli bilgiler veriyor... Rahim ağzı kanseri, erken dönemde genellikle herhangi bir belirti vermiyor. Adet dışı kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz sonrası kanama, adet kanamasının miktarının normalden fazla olması rahim ağzı kanserinin önemli belirtilerini oluşturuyor.
3 YILDA BİR YAPILMALI
Rahim ağzı kanseri, daha çok 30 yaş ve üzeri kadınlarda görülüyor. En sık 35-44 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Neredeyse tümünde cinsel yolla bulaşan Human Papilloma virüsü etkili oluyor. Bu nedenle 21-65 yaş arası tüm kadınların en az 3 yılda bir smear testlerini yaptırmaları öneriliyor.
İHMALE GELMEZ
Rahim ağzı kanserinden korunmak için düzenli doktor muayenesini aksatmamak gerekiyor. Bunun yanında tek eşlilik, cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı da HPV bulaşma riskini azaltarak rahim ağzı kanser ihtimalini de düşürüyor. Düzenli yıllık jinekoloji muayene ve uygun aralıklarla alınan smear ve HPV testleri ile kanser öncesi değişiklikler erken dönemde saptanıyor ve gerekli müdahaleler ile kanserin ilerleyişi önleniyor.
TURP GİBİ OLUN!
Rahim ağzı kanserinden korunmada gerekli kontrol ve tetkiklerin yaptırılmasının yanında sağlıklı beslenmek de kurtarıcı oluyor. Uzmanlar, kanserden koruyan şu besinlerin sofralardan eksik edilmemesini öneriyor:
SOĞAN, SARIMSAK, PIRASA: İçerdikleri biyoaktif sülfür ile kanserden korur. Günde 1 küçük boy soğan ve 2-3 diş sarımsak tüketilmelidir. TURP: Antioksidan deposu turp, kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
ÇEKİRDEKLI SİYAH ÜZÜM: Çekirdeğinde bulunan antioksidan ile akciğer, rahim, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri etkisiz hale getirir.
BALIK: Omega 3 deposu balık, kanserden korur.
ISPANAK: Kansere savaş açar.
PANCAR, siyah havuç: Kanser hücresini baskılar, üremesini engeller ve bağışıklık güçlendirir.
YEŞİL ÇAY: Günde 2 adet içildiğinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.
DOMATES: İçerdiği likopen ile kanserli hücrelerin büyümesini durdurur. Özellikle rahim ağzı kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
SOYA FASULYESİ: Günde bir fincan pişmiş soya fasulyesi tüketmek kanserden korur.
ZEYTİNYAĞI: Kansere karşı koruyucu etki gösterir.