Şeker hastalığı cinsel yaşamı olumsuz etkiler mi?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 02 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 02 Ekim 2018, 08:21
Şeker hastalığı cinsel yaşamı olumsuz etkiler mi?

İÇİNDEKİLER

41 yaşındayım. Erken boşalma ve sertleşme sorunum var. Eşim de mutlu değil. Kafaya da çok takıyorum. Kan tahlillerim normal çıktı. Ne yapmalıyım?

Önce üroloji uzmanına git. Kan tahlilleri derken, neler yapıldı anlamadık. Bazı hormon testlerini ve diğer tahlilleri üroloji uzmanı ister. Gerekirse iç hastalıkları, psikiyatri devreye girebilir. Eşinle günlük hayatındaki uyumun, uyumsuzluğunda bunda payı olabilir. Tespit yapıp tedbir al. Ayrıca eşinle cinsel hayatınızla ilgili durumunuzu paylaşıp konuşun. Bu sıkıntıyı nasıl aşarsınız diye birlikte düşünün.

GELİNDE SIKINTI VAR!
Oğlumu evlendirmek istediğim kız şeker hastası. İnsülin iğnesi kullanıyor. Bu kızla evlenmesinde sakınca var mı? Evlendikten sonra çocukları olur mu? Sizin önerileriniz neler?

Şeker hastalığı evlenmeye engel değildir. Diyabet, tüm dünyada bir hastalıktan ziyade bir yaşam şekli olarak tanımlanır. Sağlıklı ve düzenli yemek yemenin şart olduğu bir durumdur. Yani oğlun da sağlıklı beslenecek. Buna sevinmelisin. Çocuk mevzusuna gelince; kadın ve erkek sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olamayabilir. Yani garanti yok. Ayrıca karşılıklı seven, sayan, fedakarlık, sabır, şükür, gayret gösteren eşler, her şartta mutlu olurlar.tıyı nasıl aşarsınız diye birlikte düşünün.

33 yaşındayım. Şeker hastasıyım. 2 yıldır erken boşalma sorunum var. Hemen tükeniyorum. Bana bir yol gösterin. Ne yapmalıyım?

Şeker hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle perhiz, su, hareket, düzenli tedavi ve stres kontrolü yapılması şart. Düzensiz beslenen, düzensiz ilaç kullanan kişilerde beklenen olumsuzluklar daha fazla görülür. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil. Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Gerilim de erken boşalmayı tetikler. Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

HİÇ İSTEĞİM YOK
37 yaşında bir bayanım. 7 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşim de sıkıldı. Ne bahane bulacağımı şaşırdım. Doktor bana erkek hormonu testi yazmış. Herhalde karıştırdı. Siz ne önerirsiniz?

Muhtemelen testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotrdi, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.

Sigarayı bırakmaya çalışıyorum. İçerisinde bir sürü kanserojen madde ve en önemlisi radyasyon var diyorlar. Aklıma pek yatmıyor. Doğru mu bu?

Eldeki verilere göre günde 1,5 paket sigara içen kişi 1 yılda 300 kez akciğer filmi çektirmiş kadar radyasyon alır. Örneğin polonyum 210, radyoaktif bir maddedir. Peki ne işi var sigara dumanında? Şöyle... Tütün üretiminde fosfatı zengin gübre kullanılır. Bu fosfat, radyum ve polonyum içeren kayalardan çıkarılır. Sigaranın tadı da tütün yaprağındaki azot oranını azaltan fosfatlı gübreden gelir. Gübredeki madde dumana kadar nasıl gelir kim bilir? İçip içmemeyi sen bilirsin.

Alışveriş merkezleri, hava alanlarında kapılardan geçerken korkuyorum. Ne kadar tehlikeli?

Kapılardaki genel olarak kullanılan mekanizma manyetik alan, mıknatıslık sistemi ile çalışır. Çanta valiz kontrollerinde radyasyonlu görüntülemeler olabilir. Kapılarla ilgili korkmanıza gerek yok.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın