Kalp krizi riskini hangi besinler düşürür?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 28 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 28 Eylül 2018, 11:56
Kalp krizi riskini hangi besinler düşürür?

İÇİNDEKİLER

Nafiz Bey, üç yıldır evliyim. Son iki yıldır cinsel ilişkide yeterince sertleşemiyorum. Hap aldım. Gene olmadı. Eşim bir şey söylemeden sırtını dönüyor. Çocuğumuz olmaz diye korkuyor. Bunalımdayım. Bir çare gösterirseniz sevinirim!

BUNALIMDA sertleşme olmayabilir. Cinsel ilişki o an sadece onu düşünmen gereken bir durumdur. O anda kaygılar, korkular, ya olmazsa fikirleri, borcunalacağın, çek senet-çocuk olmazsa diye düşünürken iş işten geçer. Japonların dediği gibi "Şu an yaptığı iş, en önemli iştir." Yani o an sadece cinsel ilişkine yoğunlaş. Başka şeyler düşünme. Cinsel ilişki için gerekli sertliği başlatamama, sağlayamama veya devam ettirememe durumuna sertleşme bozukluğu denir. İktidarsızlık, cinsel isteksizlik değildir. Boşalma sorunlarından farklıdır. Ve erken boşalma veya kısırlıkla kesinlikle karıştırılmamalıdır. İktidarsız bir erkek orgazm ve baba olabilir...

Ailecek mangalcıyız. Sık sık yapıyoruz. Eti pişirirken nelere dikkat edelim?

ÖNCE ızgara başına gelene kadar eti temiz ve taze muhafaza et. Neyse ızgara başına gelelim. Pişirilecek, etin köftenin kalınlığı 1-1.5 santimden daha kalın olmasın. Dışını mutlaka zeytinyağla. Unutma et suyu sana yarar, mangala zarar. Mangal kömürü iyice kor haline gelmeden etleri de diğer malzemeleri de pişirme. Tuzu mangalın alevlenmesini söndürmede kullanabilirsin.

Mide fıtığı nedir?
Geçen gün ağır kaldırdım. Karın ağrısı oldu. Ekşime ve yanmalarım da vardı. Doktor, 'Mide fıtığı' dedi. Mide fıtığı nedir?

KARIN boşluğumuzu diafram kası iki parçaya böler. Bu kasın içinde yemek borusunun geçeceği kadar bir boşluk bulunur. Bazı insanlarda bu açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusu zayıftır. Genişlemeye müsaittir. Ağır kaldırma, öksürük, hıçkırık, kaza, ıkınma, şişmanlık gibi çeşitli nedenlerle bu boşluk çok genişlerse midenin bir bölümü diafram kasının üstüne çıkar. Göğüs kafesine fıtıklaşır ve böylece hiatus hernisi yani mide fıtığı oluşur...

Ayaklarınıza iyi bakın...
Geçen sene bana şeker hastası olduğumu söylediler. Arkadaşımın annesinin şekerden ayağı kesilmiş. Şeker hastasının ayakları neden kesilir? Başka hangi hastalıklar beni bekliyor olabilir?

UZUN süre ve düzensiz tedavi edilen hastaların ayaklarında bozulmalar meydana gelir. Kan damarları, sinirler bozulur. Ayak yaraları meydana gelir. Derinden yayılır. Mikroplu ve kangrenli yaralar gelişir. Yaralı ayağın kesilmesine kadar gidebilen ağır durumlar olabilir. Ayrıca mantar enfeksiyonu, nasır, iltihaplı şişme, ayakta şekil bozuklukları, derin veya yüzeysel ayak yaraları, kemik enfeksiyonu, kangrende gelişebilir. Şeker hastaları ayaklarına iyi baksınlar. Tedbirsiz şekerin cezasını da ayaklar çeker.

Gece-gündüz uykum var
24 yaşındayım üç yıldır gece uyusam da gündüz sürekli uykum geliyor. Memurum, işten atılma korkusu başladı. Ne yapmalıyım?

Anlattıklarına bakılırsa narkolepsi hastalığı başlamış. Uyku hastalığı da denir. Narkolepsi, beynin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleme işlevi ile ilgilidir. Uzun sürer. Nadir görülür. Gün içinde dayanılmaz uyku atakları olur. Ani yorgunluk yaşanır. Nöropsikiyatrik bir durumdur. Yani hem sinir hastalıkları uzmanına hem de psikiyatri uzmanına ihtiyaç var. Bu durumu ihmal etme. En kısa zamanda nörolojiye görün.

Kardeşim Amerika'da kalp krizi geçirdi. 'Ispanak ye' demişler. Kalbe faydalı mı?

Mevsiminde, doğru miktarda ve pişirimle tüketilen her tür gıdada envayi çeşit fayda var. Ispanak da sihirli sebzelerden biri. İçinde Demir, C vitamini, Provitamin A ve çeşitli enzimler var. Tabi bilinmeyenler de cabası. Lifli yapısı ile bağırsak düzenini de sağlar. Kan yapımı, kemik, diş yapısının kuvvetlenmesinde de faydalı etkileri var. Kalp hastalıklarında mevsiminde haftada 1-2 kez 1 çay bardağı ıspanak suyu tüketmeleri önerilebilir. Ayrıca hamileler için de oldukça zengin içeriğe sahip.

Babamın hipertansiyonu vardı. Kalp krizi geçirdi. Kalp yetmezliği varmış. Kalp yetmezliği ne demek?

UZUN süreli hipertansiyon hastalığı kalp damarlarını ve bedendeki tüm damarları etkileyerek sertleştirir. Damar iç yüzeyi bozulunca içindeki kan pıhtılaşabilir. Kalbi besleyen damarların içinde pıhtı olursa ve damarı tıkarsa bir çeşit kangren olur. Kalp krizi deriz. Kalp kasları çalışamaz hale gelebilir. Kalp kanı pompalamada yetersiz hale gelir. Kalp Yetersizliği denir. Tedaviyi bırakmayın.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın