Şifayı kaşıkla

Ağızları tatlandıran aşure, şifa dağıtıyor! İçerdiği 15 çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve ile kalp damar hastalıklarını önlüyor. Bağırsakları güçlendiriyor. Vücuda enerji veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2018 Güncelleme 20 Eylül 2018, 02:58
Şifayı kaşıkla

İÇİNDEKİLER

Türk mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti olan aşure, hem ağızları tatlandırıyor. Hem de şifa saçıyor. Nohutu, fasulyesi, kuru meyveleri ve bin bir çeşit malzemesiyle sağlık deposu olan bu mucizevi tatlı, vücuda enerji veriyor. Sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Rumeysa Çelik, aşurenin şekersiz yapılmasını öneriyor. Anadolu sofralarının vazgeçilmez tatlısı hakkında şu bilgileri veriyor...
SIK SIK YAPIN: Aşure içerisinde bulunan malzemelerdeki vitamin, mineral ve bitkisel protein özellikle çocuklar ve enerjiye ihtiyacı olan bireyler için önemli bir besin kaynağı oluyor. Hazmı kolay olduğundan yılda sadece bir ay değil sık sık yapılarak dengeli bir şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor. Aşurenin içindeki tahıl ve meyveler enerji eksikliğinin giderilmesini sağlıyor. İçeriğindeki 15 çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kuru baklagil ve yağlı tohumları ile şifa saçıyor.
VİTAMİN DEPOSU: Aşure, bolca posa barındırıyor. İçerisindeki baklagiller, incir, kuru kayısı gibi besinler, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Kabızlığı önlüyor. Tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde kolesterol içermiyor. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum barındırıyor. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere E vitamini ve B grubu vitaminleri içeriyor. Bu yüzden kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri bulunduyor.
FAZLASI ZARAR
Sağlık deposu aşure, aynı zamanda yüksek miktarda kalori de içeriyor. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. 1 kâsesinde 400 kalori yani yaklaşık 1 dilim yaş pasta kadar enerji içeren aşureyi özellikle kronik hastalığı bulunanların ölçülü tüketmesi öneriliyor.
AŞURE, içerdiği karbonhidrat değeri nedeniyle kan şekerini yükseltebiliyor. Bu yüzden tarçınla tüketilmesi öneriliyor. Diyetisyen Çelik, "Her bir kaşıkta biraz tarçın serpmek, kan şekeri dengenizi sağlamak için faydalı olur" diyor.
HER DERDE DEVA
Aşure, içeriğinde nohut, kuru fasulye, bakla ve fındık gibi bitkisel protein açısından zengin besinleri barındırıyor. Yine içeriğindeki incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler içerdiği yüksek C vitamini ile zihin yorgunluğunu gideriyor. Kalp hastalıklarını önlüyor. Ayrıca sindirimi destekliyor. Vücudun ikinci beyni sayılan bağırsakları çalıştırıyor. Kabızlığı ve hazımsızlığı engelliyor.