Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi neden olur ve belirtileri nelerdir?

İhmal ediyoruz, belki bilmiyoruz ama uyku apnesi sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir. Uykuda can alabilen uyku apnesi günümüzün en çok karşılaşılan hastalıklarından biri. Eğer sizde de belirtileri varsa en kısa sürede bir hekime görünmekte fayda var. Hala bilmeyenler için uyku apnesi sendromu nedir? Uyku apnesi neden olur, belirtileri nelerdir? Ve en önemlisi uyku apnesi nasıl tedavi edilir? Uyku apnesi ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2018, 18:03
Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi neden olur ve belirtileri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Gece horluyor musunuz? Gündüz veya gece farketmeden devamlı uyumak mı istiyorsunuz? Dikkat dağınıklığından muzdarip misiniz? O zaman sizin için bir hekime görünme vaktiniz gelmiş demektir. Çünkü uyku apnesi kapınızı çalıyor olabilir. Peki uyku apnesi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi en basit tanımıyla uykuda solunumun durmasıdır. Uyku apnesi durumunda solunum en az 10 saniye durur. Özellikle üst solunum yollarının açıklığını sağlayan kaslarda bir gevşeme ve hava yolunun tıkanması söz konusudur. Bu çocuklarda da olabilir yetişkinlerde de olabilir. Bu tıkanmaya bağlı olarak hasta belli bir süre nefes alamaz ama bir süre sonra yeterli miktarda oksijen gidemediği için beyin uyarılır tekrar bir solunum çabası başlar ve bu çabaya bağlı olarak da yine solunum uyaranlarıyla birlikte hasta aniden tekrardan nefes almaya başlar.

UYKU APNESİ NEDEN OLUR?

Uyku apnesinin nedeni, boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesidir. Üst solunum yolundaki darlıklar çocukluktan itibaren, solunum yolunun yıpranmasına sebep olabilir ve bu da uyku apne sendromuna neden olabilir. Fazla kilolu olmak, büyük bademciklere ve geniz etine sahip olmak da uyku apnesi nedenleri arasında gösterilebilir. Uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebilir.

UYKU APNESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uykuda boğulma hissi ile aniden uyanma, horlama, uyurken terleme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, uykuda tanıklı solunum durması, sabah yorgun uyanma, dikkat eksikliği, baş ağrısı, gün içinde uyuklama, unutkanlık.

Uyku apnesi belirtilerinin görüldüğü kişiler gün içerisinde birçok ciddi tablo ile karşılaşılabilmektedir. Uykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol altına alınamayan diyabet bu olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra, uyku apnesi kişide gündüz sürekli yorgunluk ve konsantrasyon eksikliğine neden olacağı için trafik ve iş kazalarına da neden olabilmektedir.

UYKU APNESİ HANGİ BÖLÜMDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kulak burun boğaz muayenesi, polisomnografi (uyku apne testi). Uyku apnesi testi olan Polisomnografi, uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanır. Uyku apnesi testini yaptırabilmek için hastaların bir gece uyku odasında kalmaları gerekir. Test sırasında sırasında vücudun çeşitli noktalarına bağlanan kablolarla alınan sinyaller odanın dışındaki bilgisayara aktarılır. Sabaha kadar alınan bu kayıtların incelenmesiyle, uyku süresince solunumun kaç defa durduğu, ne kadar süre ile durduğu, durduğunda oksijen değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkilendiği ve derin uykuya dalınıp dalınmadığı gibi birçok veriye bakılabilir.

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku apnesi; birçok hastalığın temel nedenlerinden biridir. Kuvvetli baş ağrısı, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, kalp krizi, inme, depresyon gibi problemler uyku apnesinin neden olabileceği sıkıntılar arasındadır. Bunlar çok ciddi sorunlar olduğu için mutlaka böyle şikayetleri olan kişilerin uyku apnesi yönünden testler yaptırması, uzman doktorları ziyaret etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki uyku apnesi tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Yüksek derecede uyku apnesi için pozitif hava basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Yukarıda bahsedilen belirtileri taşıyan kişileri mutlaka kulak burun boğaz konusunda uzmanlaşmış kişilere görünmeleri gerekmektedir.

UYKU APNESİ CİHAZI NEDİR?

Uyku apnesinin tedavisi solunum yollarını sürekli açık tutacak şekilde hava veren cihazların kullanılmasıyla sağlanır. Pozitif havayolu basıncı (PAP) cihazları üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini ciddi oranda önlemektedir.