Yemek yiyip yatma kanseri çağırma

Prof. Dr. Demir, geç yemek yiyenleri uyardı: Uykuda vücut kendini onarıyor. Yemekten sonra uyumak, bu durumu devre dışı bırakıyor. Böylece kanser riski artıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2018 Güncelleme 31 Ağustos 2018, 03:14
Yemek yiyip yatma kanseri çağırma

İÇİNDEKİLER

Kanser hastalığı, salgın gibi yayılıyor. Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor. Yaşam tarzı, kanser oluşumunu etkiliyor. İdeal kiloyu korumak, egzersiz yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak kanseri önlüyor. Kaliteli uyku da riski düşürüyor. Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir, "Yemek, uyku ve kanser" arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylüyor.
HASARI ÖNLÜYOR
Prof. Dr. Demir, "yemek uyku ve kanser" ilişkisini şu sözlerle anlatıyor: Geceleri yemek saati ile kanser arasında bağlantı bulunuyor. Akşam yemeğini saat 9'dan sonra yiyenlerde kanser riski artıyor. Gece uykusunda vücudun onarım enzimleri ve bağışıklık sistemi aktifleniyor. Bu durum vücuttaki hasarları geri döndürebiliyor. Gece geç saatte yemek yiyip yattığımızda vücudun ritmi bozuluyor ve bu kansere davetiye çıkarıyor.
PEKİ YEMEK YİYİP YATINCA VÜCUTTA NELER OLUYOR?
Prof. Dr. Demir, mekanizmadaki değişikliği şöyle detaylandırıyor: Yemekten sonra vücutta çok güçlü bir hormonal aktivite meydana geliyor. Sindirim sistemi enzimleri çalışıyor, insülin seviyesi artıyor ve sindirim olayı başlıyor. Yediğiniz besinin eritilme süreci tamamlandıktan sonra uykudaki onarım ve koruma sistemleri aktif hale geliyor. Ama yemek yedikten sonra uykuya geçerseniz vücuttaki o onarım ve koruma sistemi yeterince devreye giremiyor. Yani, sindirim işlemi tamamlandıktan sonra uyumak gerekiyor. Yemek yer yemez uyumaya başlarsanız onarım sistemleri çalışamıyor. Çünkü sindirim süreci devam ediyor ve onarım olmadığı için uyku işe yaramıyor.
EN AZ 7 SAAT
Gece sağlıklı uyumak, vücudun sadece kansere değil, birçok hastalığa karşı direncini arttırıyor. Çünkü vücutta gündüz olan hasarlar genellikle gece uykuda onarılıyor. Büyüme hormonu uykuda salgılandığı için çocuklar uykuda büyüyor. Gece saatlerinde en az 7 saat uyumak hastalıklardan önemli oranda koruyor.
BUNLARI TÜKETİN
Doğru beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskini önemli oranda azaltıyor. Uzmanlar kanserle savaşan besinleri şöyle sıralıyor:

Ananas, böğürtlen, elma, kara üzüm, karpuz, kiraz, nar, yaban mersini, brokoli, kırmızı biber, domates, havuç, kırmızı turp, sarımsak, ceviz, ay çekirdeği, yoğurt, kefir...
BUNLARDAN UZAK DURUN

İşlenmiş gıdalar (salam, sucuk, sosis gibi)
Sigara
Alkol
Turşu
Yağda yapılan kızartmalar
Günde 80 gram üzerinde kırmızı et