Kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı etin zararları nelerdir?

Besleyici özelliği ile kırmızı et, kansızlığı bitiriyor. Bedene güç veriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Ömrü uzatıyor... Kurban bayramında da bolca tüketilen kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı et tüketmek neye iyi gelir? Kırmızı etin zararları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2018 Güncelleme 24 Ağustos 2018, 00:47
Kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı etin zararları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle, kırmızı et sofraları lezzetlendiriyor. Izgarası, buğulaması, haşlamasıyla ağızları tatlandıran kırmızı et, ölçülü tüketildiğinde vücuda şifa oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, kırmızı etin faydaları ve zararlarıyla ilgili herkesi bilgilendiriyor...
BEDENE GÜÇ VERİR
Kırmızı et, memeli hayvanlar sınıfına dahil olan küçükbaş ya da büyükbaş hayvanların etinden elde edilen bir besin kaynağı olarak biliniyor. Başta kas ve kemik sağlığı için gerekli olan mineral ve vitaminler içeren et, genel sağlık için faydalı besin kaynakları arasında bulunuyor. Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko barındırıyor. Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcı oluyor. Erişkin bir erkeğin günde 55 gram, kadının ise 45 gram protein alması gerekiyor. Kırmızı et en değerli hayvansal protein kaynağını oluşturuyor. Et kan yapıyor ve kansızlığı önlüyor. Bedeni canlı ve güçlü kılıyor. Zihinsel gelişmeyi sağlıyor. Şişmanlığı önlüyor. Bir sakatat cinsi olan işkembe, kanserden koruyor. Beyni koruyor. Kelle paça, kırık ve çıkıkları tedavi ediyor. Soğuk algınlığından koruyor.
FAYDALARI NELERDİR?
Kırmızı et vücudun protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. Vücudun kas yapısını güçlendirir.
İçerisindeki mineraller sayesinde kırmızı et, kansızlığa çaredir.
Zekâ gelişimini arttırır.
Hastalıklara savaş açar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Anne adayları kırmızı eti bebeklerinin sağlıkları açısından mutlaka tüketmeleri gerekir.
Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı beyin sağlığı için çok faydalıdır.
İçerisinde bulunduğu vitaminler sayesinde vücudun temel taşı olan kemiklere çok faydalıdır.
Düzenli tüketildiğinde, hafızayı güçlendirir.
Vücuda enerji verir.

DONDURUCUDA LEZZETLENİR
Kurban Bayramı'nın en önemli kısmını, etin doğru saklanması ve tüketilmesi oluşturuyor. Uzmanlar, bayramın sıcak yaz günlerine gelmesi nedeniyle etin vakit kaybetmeden 'derin dondurucuya' konulmasını öneriyor. Çünkü sıcakta bekleyen ette, daha fazla mikroorganizma oluşuyor. Bu durum da etin faydasını eksiltiyor. Öte yandan derin dondurucuda bekleyen ve dinlenen et, daha lezzetli bir hal alıyor. Daha kolay sindiriliyor, hazımsızlığa neden olmuyor. Bayramda, kurban etinin de doğru tüketilmesi gerekiyor. Uzmanlar, kurban etinin kısımlarını ve nasıl pişirilmesi gerektiğini şöyle sıralıyor...

BİFTEK: Kurbanın diz ekleminin üst kısmıdır. Alt kısmına incik denir. Buttan, böbreğin altından çıkar, etin en kıymetli yeridir. Sinir ve yağ hemen hemen hiç yoktur.

ANTRİKOT: Hayvanın kol kısmından elde edilir. Birinci kalite biftektir. Mangal türü tüketime uygundur. Bahçe ya da balkonlarda barbekü yapmayı seven tüketiciler tercih eder.

NUAR: Budun farklı bir parçasıdır, bacaktan karına doğru olan kısmı, sinir ve yağ yoktur. Halk arasında rosto olarak da isimlendirilen birinci kalite ettir. Nuar, yağsız tercih edenlerin severek tükettikleri ve tek başına pişirildiğinde de son derece lezzetli olan bir et cinsidir. Haşlanır ve rosto yapılır.

KONTRNUAR: Nuarın komşusudur. Salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür. Teflon tava ya da ızgarada pişirildiğinde sert olacağı için sulu pişirilmelidir. Sosla pişirilen biftek yemekleri için tercih edilmelidir.

TRANÇ: Tas kebap yapmak için çok uygundur. Kalça kemiğinin üst kısmından elde edilir.

DÖŞ: Göğüs etidir. Çok yumuşaktır. Spesifik bir tüketim şekli yoktur. Genelde kıyma grubu ve yağlı kuşbaşı için kullanılır.

PENÇATA: Karın boşluğuna denir. Kıyma yapılır.

KONTRFİLE: Butta kalan kuyruk sokumu tarafı, birinci kalite ızgaralık biftek elde edilen bölümdür. Çöp şiş yapımı için tercih edilir. Kuşbaşı doğranarak da kullanılabilir. Bir alt adale grubunu da dahil ederek, kemikli şekliyle hazırlandığında "T-bone" adı verilen özel sunum biçimi ortaya çıkar.

BONFİLE: Birinci kalite bifteklik ettir. Teflon tava ya da ızgarada, standart pişirme yöntemi ile tüketilir. Alternatif kullanım biçimleri fondü ve böfstrogonof şekliyledir.

PÖÇÜK: Halk arasında "kuyruk" olarak adlandırılır ve genellikle haşlama yapılır.

SOKUM: Izgara biftek çıkartılan bölümdür. Şiş ve tas kebabı için iyi kalitede et verir.

YUMURTA: Salçalı biftek olarak tüketilir. Soslu ve salçalı hazırlanan dana sote ve tas kebabı için idealdir.

GERDAN: Genellikle kıyma çeşitleri, dana sote, tas kebabı bu bölümlerden hazırlanır.

DANA İNCİK: Haşlama türü ettir.