Bayram lezzetleri

​Geleneksel bayram sofraları, hem damağa hem göze hitap ediyor. İşte misafirlerinizin ağızlarını tatlandıracak lezzetler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2018 Güncelleme 23 Ağustos 2018, 01:41
Bayram lezzetleri

İÇİNDEKİLER



Kurban
Bayramı'nın gelmesiyle sofralar şenleniyor. Birbirinden harika yemeklerle donatılan geleneksel bayram sofraları, ağızları tatlandırıyor. Kırmızı etin birbirinden lezzetli tarifleri hem damağa hem de göze hitap ediyor. Uzmanlar, etin daha lezzetli olabilmesi için 24 saat bekletilmesini öneriyor. TAKVİM, bayramda misafirlerinizin ağızlarını tatlandıracak et yemeklerini sizler için derliyor. İşte o birbirinden harika lezzetlerden birkaçı...




MALZEMELERi:

4 adet orta boy patlıcan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
800 gram kuşbaşı kuzu eti
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet orta boy domates
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tane karabiber
1/2 tatlı kaşığı kekik
1 adet defne yaprağı
2 çay bardağı sıcak su

NASIL YAPILIR?
Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyun. Bol tuzlu suda bekletin.
Soğanı, sarımsağı dilimeyin. Domatesleri rendeleyin.
Zeytinyağının yarısını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyip soteleyin.
Etleri ekleyip soğanlarla birlikte kavurun. Etler renk almaya başladığında rendelenmiş domates ve biber salçasını katın, karıştırın.
Kekik, tane karabiber ve sıcak su ekleyip kapağı kapalı tencerede etler yumuşayana kadar pişirin.
Pişirme işlemi sonrasında etleri ayırıp, kalan sosu süzgeçten geçirin.
Patlıcanları kızartın.
Bohçaları hazırlamak için; üç adet kızarmış patlıcan diliminin iç kısmına etli karışımlarla doldurun. Uç kısımlarını birleştirerek sıkı sıkıya kapatın.
Hazır olan bohçayı, ters çevirip fırın tepsisine alın. 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
Salçalı sosu üzerine gezdirerek servis edin.



SAC KAVURMA

​MALZEMELERi:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kg. kuşbaşı et (kuzu ya da orta yağlı dana eti)
2 adet soğan (iri küpler halinde doğranmış)
3 adet köy biberi (doğranmış)
800 gram kuzu şiş (but etinden)
1 adet dolmalık kırmızıbiber
1 adet dolmalık sarı biber TERBIYESI IÇIN:
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı soğan suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 dal biberiye
2 adet domates (küp doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik

NASIL YAPILIR?
Sac tavanın içine sıvı yağı koyun ve kızdırın. Ardından eti ilave edin.
Etleri yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Hafif kızardığında, 2 adet soğanı tavaya ekleyin ve karıştırın.
Soğanlar sotelendikten sonra biberi tavaya ekleyin. Ardından domatesleri ekleyin. Domatesler piştikten sonra tereyağı ekleyin ve karıştırın. Baharatların tümünü ekleyip, 2-3 dakika karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis edin.



MALZEMELERİ:
2 adet kuzu incik (500'er gramlık)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
100 gram arpacık soğan
4 diş sarımsak
2 adet orta boy havuç
1 adet kereviz sapı
4 su bardağı sıcak su
1 adet defne yaprağı
1 dal biberiye
1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPILIR?
Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Kuzu incikleri tencereye yerleştirin. Her bir tarafını en az 3'er dakika pişirin.
Mühürlenen etlere, arpacık soğan ve sarımsakları ekleyin. Doğradığınız patates, havuç ve kereviz sapını da katıp etin kendi yağı ve suyunda tüm malzemeyi çevirin.
Sebzeler, arpacık soğan ve sarımsaklarla kızaran eti, fırın kabına alın.
Sıcak suyu fırın tepsisine aktarın. Baharat ve tereyağı ekleyin.
Fırın kabının üzerini, bir parça yağlı kağıt ile sıkıca kapatın. İncikleri, önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 60 dakika kadar pişirin.
Fırından aldığınız kuzu inciklerin pişirme kağıdını kaldırın. Etin üzerine suyundan gezdirin. Sebzeler ile birlikte porsiyon olarak servis tabağına aldığınız inciği, maydanoz ile servis edin.​



TERBİYELİKUZU ŞİŞ

MALZEMELERi:
800 gram kuzu şiş (but etinden)
1 adet dolmalık kırmızıbiber
1 adet dolmalık sarı biber

​TERBİYESİ İÇİN:

4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı soğan suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 dal biberiye

NASIL YAPILIR?
Terbiye için; yoğurt, soğan suyu, zeytinyağı, biber salçası, karabiber, toz kırmızıbiber, kimyon, sarımsak tozu ve biberiyeyi karıştırın.
Küçük küpler halinde şişlik kestiğiniz kuzu but etini, terbiye karışımı ile karıştırın. 30 dakika kadar bekletin.
Renkli dolmalık biberleri iri parçalar halinde kesin. Etleri ızgarada pişirecekseniz metal şişlere, bir et, iki adet renkli biber dilimi olmak üzere geçirin.
Aynı işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlayın. Kızgın ızgara ya da tavada arkalı önlü ters çevirerek pişirin. Arzu ettiğiniz yeşilliklerden oluşan salata ile servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.



GÜVEÇ

MALZEMELERi:
600 gram kuşbaşı kuzu eti
100 gram kuyruk yağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gram arpacık soğan
2 diş sarımsak
6 adet küçük boy taze patates
2 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıcak su
3 dal taze kekik (arzuya göre)
1 dal biberiye (arzuya göre)
1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPILIR?
Tüm sebzeleri doğrayın. Güveci, kısık ateşte ısıtın, içerisine kuyruk yağını ekleyin. Dondurucudan çıkardığınız kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini katıp, kavurun. Arpacık soğan ve sarımsakları ve sebzeleri eklemeye başlayın.
Tuz, karabiber, sıcak su ilave edin. Üzerini yağlı kağıtla hava almayacak şekilde kapatın. Kısık ateşte kaynatın.
Kaynadıktan sonra 200 derece fırına yerleştirin. Yaklaşık 80-90 dakika pişirin.




MALZEMELERi:
8 kalem kuzu pirzola
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı su
100 gram arpacık soğan
3 adet orta boy domates
5 diş sarımsak
1 dal taze kekik
1 çay kaşığı tuz
SOSU IÇIN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı soya sosu
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 su bardağı su

NASIL YAPILIR?
Domatesleri küpler halinde doğrayın. Arpacık soğanı, sarımsak ve domatesleri tencereye alın.
Zeytinyağı, su, tuz ve kekiği de ekleyip pirzolaları, tencerede 25 dakika pişirin.
Sosu için tereyağını eritin. Unu ekleyin kavurun.
Soya sosu, su ve karabiberi ekleyin, 5 dakika kaynatın.
Domates sosunda pişen kalem pirzolaları, ikişerli olarak servis tabağına alın. İçinde piştiği domates sosunu, soya sosu ile karıştırın. Kıvam alması için 5 dakika kaynatın. Pirzolaların üzerinde gezdirip servis edin.