Kurban Bayramı, aile ve eş dost ziyaretleri ile şenleniyor. Geleneksel bayram sofraları ise iştah kabartıyor. Yemek denilince akla ilk olarak kavurma geliyor.
Kurban bayramı ile özdeşleşen bu lezzet, bol muktarda vitamin ve mineral içeriyor. Yeterli ve dengeli olarak tüketmek, sağlık açısından önem taşıyor. Ancak aşırıya kaçılması durumunda sağlığı bozuyor. Özellikle kalp, diyabet veya hipertansiyon, gut gibi kronik hastalıkları ile gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı olanların et tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor...
1 GÜN DİNLENSİN: Yeni kesilen etin sindirimi zor oluyor. Etin en az 24 saat dinlendirilip tüketilmesi öneriliyor.
3 GÜNDEN SONRA...: Kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün bekletmek gerekiyor. Bu süreden fazla bekleyen etler ise tehlike saçıyor.
BUZDOLABINDA ÇÖZÜLSÜN: Donmuş etleri çözdürme işleminin açıkta oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekleterek yapılmaması gerekiyor. Çünkü bu durum ette mikroorganizmaların üremesine neden oluyor.
Bunun yerine eti, 1 gün önceden buzdolabının üst raflarının birinde bekletmek gerekiyor.