Mide kanserinde kırmızı alarm!

Mide kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor. Sinsi ilerleyen bu hastalıkta kırmızı et tüketimini azaltmak gerekiyor. Havuç, balkabağı gibi sebzeler ise şifa oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ağustos 2018 Güncelleme 06 Ağustos 2018, 03:39
Mide kanserinde kırmızı alarm!

İÇİNDEKİLER

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için midenin de sağlıklı olması gerekiyor. Mide kanseri, kadınlarda meme kanserinden ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen onkolojik hastalığı oluşturuyor. Belirti vermeden sinsice ilerliyor. Cinsiyet, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları bu hastalığın ortaya çıkmasında etkin rol oynuyor. Hastalığın belirtileri kanser hücrelerinin yerleşim gösterdiği bölgeye ve kanserin evresine göre değişiklik gösteriyor.

BİYOPSi YAPILIR
Mide kanseri tanısı, Endoskopi, ultrasonografi, endoskopik ultrasonografi (EUS), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemleri ile konuluyor. Endoskopik görüntüleme yöntemi ile midenin tüm bölümleri detaylı olarak incelenir ve biyopsi ile yüzde 85 oranında doğru tanı konulur.

TEDAVİDE GECİKMEYİN
Mide kanserinin temel tedavi yöntemini midenin alınması oluşturuyor. Bu operasyon ile midede bulunan bütün tümör dokusu ve yayılım göstermişse lenf benzeri dokular çıkarılıyor. Uygulanacak cerrahi işlem hastanın yaşı, sağlık durumu, hastalığın evresi göre değişiyor. Bazen cerrahi girişim öncesi belli bir süre kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanabiliyor.

​BELİRTİLERİ NEDİR?

KİLO KAYBI
İŞTAHSIZLIK
YUTMA GÜÇLÜĞÜ
YEMEK BORUSUNDA YANMA, DOLGUNLUK HİSSi, ŞiŞKiNLİK VE GEĞİRTi
BULANTI VE
KUSMA
KANLI DIŞKI
VE KANLI
KUSMA

NEDEN OLUR?
Pek çok kanser hastalığında olduğu gibi mide kanserinde de kesin bir nedenden bahsedilmiyor. Ancak yanlış beslenme alışkanlıkları bu hastalığın görülme riskini artırıyor. Riski artıran durumlar, şöyle sıralanıyor:
● Erken yaşlarda yüksek karbonhidratlı besinler tüketilmesi
● Şoklanmış yiyecekler, tuzlu, tütsülenmiş ya da kurutulmuş balıklar yenmesi
● Vitamin C, Vitamin E ve Beta-karoten yetersizliği
● Sigara kullanımı
● Yaşlılık ve ailede mide kanseri öyküsü gibi genetik faktörler...

TURUNCU GIDALAR İLAÇ GİBİ
Yapılan araştırmalara göre sucuk, sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş gıdalar, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Yine balkabağı, tatlı patates, havuç gibi A vitamini zengini turuncu sebzeler, kanserden koruyor. Besinlerin kızartılarak değil; fırında veya haşlama şeklinde tüketilmesi gerekiyor. Uzmanlar ayrıca şu besinleri öneriyor: Ispanak, karalahana, marul, kavun, biber, domates, pırasa, greyfurt, kuşkonmaz, yeşil fasulye, Brüksel lahanası, nane, brokoli...