Evlilik sözleşmesi nasıl yapılır?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ağustos 2018 Güncelleme 04 Ağustos 2018, 02:02
Evlilik sözleşmesi nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Eski kocam yeniden barışmak istiyor. Aslında ben de istiyorum. Ancak geçen sefer benim servetimden çok aldı. Şimdi nasıl bir evlilik sözleşmesi yapmalıyım? Bu konuda kanunlar ayrılık aşamasında yanımda olur mu?
TÜRK Medeni Kanunu gereği eşler arasındaki yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejim evlilik birliği içinde edinilen mallar üzerinde her iki eşin de eşit hakkının olduğu bir rejimdir. Fakat yine taraflar kendi aralarında yapacakları bir evlilik sözleşmesi ile mal rejimini değiştirebilirler.
Evlilik birliği içinde edindiğiniz malları eşinizle paylaşmak istemiyorsanız, halk arasındaki tabiri ile evlilik sözleşmesi yaparak yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimini değiştirerek Mal Ayrılığı rejimine geçebilirsiniz.
Mal ayrılığı rejimi özetle herkesin kendi mallarından ve borçlarından sorumlu olduğu, ayrılık halinde de malların paylaşılmadığı bir rejimdir.
Türk Medeni Kanunu'nun 242. maddesinde düzenlenen Mal Ayrılığı rejimi gereğince eşler yasal sınırlar içerisinde kendi mal varlığı üzerinde yönetim yararlanma ve tasarruf hakkını korur. Evlilik sözleşmesini evlenmeden önce veya evlendikten sonra noterde yapmanız gerekmektedir.
​ŞAHİT GÖSTEREREK ALACAKLI OLDUĞUNUZU KANITLARSINIZ
Şirketteki arkadaşım benden borç aldı. Elimde buna dair bir senet yok ama birçok arkadaşım şahit. Şimdi bu parayı vermek istemiyor. İnsan kaynaklarına şikayet etsem bir sonuç alabilir miyim? Yanlış anlamayın onun işten atılmasını istemiyorum. Maaşından bir bölümünü bana verebilirler mi? Dava mı açmalıyım yoksa?
İŞYERLERİ yasal olarak sizin talebinizle personelinin maaşından keserek size veremez. Bunun için kesinleşmiş bir icra takibiniz olmalı akabinde de işyerine maaş haciz müzekkeresi göndererek maaşından kesinti yapılmasını sağlamalısınız.
Bu halde bile yasal olarak borç bitene kadar her ay ancak maaşının dörtte biri kesilecektir. Dava açarak şahitlerinizle alacaklı olduğunuzu ispat edebilirsiniz.
Keza Hukuk Muhakemeleri Kanunu 200. Madde gereğince 2018 yılı için 2.960 TL'nin altındaki bedeller için senetle (kambiyo, yazılı evrak vs.) ispat zorunluluğu bulunmamaktadır.
​KOYUNLARIMIN ÇALINDIĞINI İSPATLAYAMIYORUM
Köyde yaşıyorum. Koyunlarım çalındı. Çalan kişiyi de biliyorum. Ancak dava açmadan bu işin çözümü olmayacak. Mahkeme bana "İspatla" dediğimde ne yapacağımı da bilmiyorum. Ancak polis ifadesinde mutlaka ortaya çıkar. Ne önerirsiniz?
OLAYINIZ Türk Ceza Kanunu'nun 141. Ve devamı maddelerinde düzenlenen hırsızlık suçunu oluşturduğundan cezai bir soruşturmaya tabi olacaktır.
İşin cezai kısmı için tarafınızın ispat yükümlülüğü yoktur, polise giderek suç duyurusunda bulunmanız, şüphelendiğiniz kişiyle ilgili bilgiler vermeniz halinde polis gerekli soruşturmayı yaparak koyunlarınızı çalanın kim olduğunu bulmaya çalışacaktır. Savcılık emriyle polis soruşturması sonunda hırsızın kim olduğu ortaya çıkarsa bu kişi hakkında kamu davası açılacaktır.
​MAİL DELİL OLARAK KULLANILABİLİR
17 yıllık matbaa sahibiyim. Binlerce baskının hatalı olduğu ortaya çıktı. Ancak numuneye onay veren şirket, şimdi hatalı olduğunu öne sürerek ürünlerin parasını ödemek istemiyor. Mailde onay verdiler. Dava açarsam mail geçerli kabul edilir mi?
TEKNOLOJİNİN hayatın her alanına bu denli girmesi ile yargı kararları da bu duruma seyirci kalmamış, maillerin delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışılmıştır. Bu tartışmaya burada girmeyerek genel olarak maillerin davalarda delil olarak kullanılabileceğini belirteyim. Olayınızda ticari bir uyuşmazlık ve ayıplı olduğu iddia edilen bir ürün var. Açılacak olan davada bu ürünün ayıplı olup olmadığı tartışılacaktır. Kanaatimce numuneye onay verilmiş olması ürünün ayıplı olduğu iddiasını çürütecektir.
Keza şirketin basiretli bir tacir gibi davranma yükümlülüğü vardır ve verdiği bu onayda sorumludur.
HİZMET AYIBI DAVA NEDENİDİR
Aracıma kasko yaptırdım. 1 yıl sonra da devamı için arayan şirkete onay verdim. Ancak 3 gün boyunca yapılmamış. Kaza yaptım. Şimdi bu tutarı ödemek istemiyorlar. Tüketici Mahkemesine mi başvurmalıyım?
TÜKETİCİ Mahkemesi'ne başvurarak acentenin hizmet ayıbı nedeniyle uğradığınız zararın tazminini talep edebilirsiniz. Burada onay verdiğinizi ve tarihini ispatlayarak zararınızın tazminini sağlayabilirsiniz. Gecikmeden dolayı size ithaf edilecek bir kusurun da bulunmaması gerekecektir.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL