Böbrek taşında kırmızı alarm!

Dayanılmaz ağrılara neden olan böbrek taşı, en çok erkekleri tehdit ediyor. Fazla kırmızı et tüketmek, riski artırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2018 Güncelleme 28 Temmuz 2018, 02:31
Böbrek taşında kırmızı alarm!

İÇİNDEKİLER

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, fazla kilolar, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlıyor.

Dayanılmaz ağrılara neden olan böbrek taşları, erkelerin yüzde 12'sinde, kadınların ise yüzde 6'snda görülüyor. Tedavi edilmediğinde böbrek fonksiyonlarını bozarak yaşamı tehdit ediyor.

Memorial Dicle Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Mehmet Yariş, böbrek taşı oluşumu ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler veriyor.
Kilo verin: Böbrek taşı oluşumu riskini artıran faktörlerin başında kilo geliyor. Bu nedenle hastaların özel beslenme programları uygulayıp zayıflamaları öneriliyor. Böbrek taşlarından korunmada günlük egzersizler de kilo alımını engellediği için etkili rol oynuyor.
Bol su için: Günlük olarak alınması gereken sıvı miktarı, kişiye ve iklime göre değişiklik gösteriyor.
Ancak en idealini, günde 2 litre su içmek oluşturuyor. Sıvı alımının günün her saatine yayılması öneriliyor.
Limonata mucizesi!: Evde yapılan limonata ve taze sıkılmış portakal suyu, böbrek taşı oluşumunu engelliyor.
Bu içeceklerde taş oluşumunu engelleyen inhibitör denilen ve sitrat yönünden zengin bir madde bulunuyor. Vücutta sitratın eksik olması taş oluşma riskini artırıyor.
Lifli beslenin: Böbrek taşı hastalarının tek bir besini fazla tüketmemesi gerekiyor.
Daha çok lif içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi öneriliyor.
Çünkü lifli besinlerden fakir olan beslenme sonucu oluşan kabız- lık, taş oluşumunu da hızlandırıyor.
Kırmızı ete dikkat!: Böbrek taşından korunmak için hayvansal protein tüketiminin kısıtlanması gerekiyor. Kırmızı et, sakatat, tavuk gibi hayvansal besinlerin vücuda fazla miktarda girişleri, özellikle böbreklerde taş oluşumunu tetikliyor.
Tuzu azaltın: Genetik olarak taş oluşumuna yatkın bireylerin günlük tuz tüketimi 3 - 5 gram (yaklaşık bir çay kaşığı) olması gerekiyor.
ÇARESİ YOĞURTTA!
Böbrek taşından korunmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Yoğurt, böbrek taşı hastalarının da imdadına yetişiyor.
Buna göre besleyici özelliği ile yoğurt, böbrek taşı oluşma riskini azaltıyor.
Kemikleri de güçlendiriyor.

ÇAYI KAHVEYİ ABARTMAYIN
BÖBREK taşı hastalarının şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınması gerekiyor:
İÇECEKLER: Çay, kahve...
SEBZELER: Ispanak, pazı, pancar, bamya, mısır, taze fasulye, patates, domates, soya, maydanoz, dereotu, ebegümeci, roka...
MEYVELER: İncir, ahududu, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, kuş üzümü...
KURUYEMİŞLER: Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı...
DİĞER BESİNLER: Susam, çikolata, kakao, hardal, soya...