Kadın kalbi daha hassas

Kalp hastalıkları, en çok kadınları tehdit ediyor. Menopozla birlikte risk artıyor. Uzmanlar, ‘Teşhis ve tedavide geç kalınmamalı’ uyarısında bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2018 Güncelleme 24 Temmuz 2018, 02:20
Kadın kalbi daha hassas

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayatın yolu, sağlıklı bir kalbe sahip olmaktan geçiyor. Kalp hastalıkları, dünyada en çok ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların başında geliyor. Bu durum, tehlikeyi gözler önüne seriyor. Kalp hastalıkları, kadınları erkeklere oranla daha fazla tehdit ediyor. Medicana International Ankara Hastanesi Kalp Damar ve Ritim Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Sinan Altan Kocaman, özellikle 55 yaşından genç kadınların risk altında olduğunu söylüyor. "Kalp damar hastalıkları için olan genel risk faktörlerinin anlaşılması ve yönetimi önem olmakla birlikte kadın cinsiyete özel risklerin belirlenmesi bu noktada ön plana çıkmaktadır" bilgisini veriyor.
TANI GEÇ KONULUYOR
Kadınlarda, daha çok küçük damar hastalıkları görülüyor. Şikayetler ve bulgular, kimi zaman belirti vermiyor. Bu da yanlış tanı ve geç tanı konmalarına neden oluyor. Örneğin, kadınlarda erkeklerden farklı olarak göğüs ağrısı yerine nefes darlığı, bulan- tı, terleme, yorgunluk, hazımsızlık, bayılma gibi şikayetler de görülebiliyor. Bu belirtiler hekimi kalp dışı başka hastalık arayışına yol açtığından tanı konması gecikebiliyor. Kalp hastalıkları, kadınlarda özellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkıyor. Kadınlarda görülen ölümlerin yüzde 50'sinden fazlasının nedeni kalp rahatsızlığı ve inmeden kaynaklanıyor. Bu nedenle kadınların özellikle menopoz döneminden sonra kalp sağlıklarını korumaya yönelik önlemler almalarını gerekiyor.
OBEZİTE TEHDİDİ!
Uzman Doç. Dr. Kocaman, ülkemizde giderek artan obezite ve diyabet hastalıklarına da değiniyor. Kadınların da bu hastalıklarda daha fazla risk altında olduğunu söylüyor. Şöyle devam ediyor: "Obezite görülme sıklığı 45-65 yaş arasında en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Obezite ile birlikte hipertansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıkları görülme riski de paralel artış göstermektedir. Erişkin kadınların yüzde 33,4'ünde bulunur. Bu risk artışı erkeklere göre kadınlarda yüzde 10 daha fazla izlenmektedir."
BARBUNYA - NOHUT YİYİN
Sağlıklı bir kalp için kaliteli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, şu besinleri öneriyor:
YAĞLI BALIKLAR: Omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar, kalp sağlığını destekler.
KURUYEMİŞLER: Kalp sağlığını korur.
ÇİLEK, BÖĞÜRTLEN: Kalp dostudur. Tansiyonu dengeler.
KURU BAKLAGİLLER: Kuru fasulye, barbunya, nohut ve yeşil mercimek kalp sağlığını korur. Kan şekerini de dengeler.
DOMATES: Kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.
YEŞİL ÇAY: Günde en az 4 fincan içmek kalp krizi riskini azaltır.
AVOKADO: Kolesterolü düşürür. Tansiyonu dengeler.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
FAST food yiyeceklerden uzak durun
Karbonhidratı fazla tüketmeyin
Kalp dostu bir kahvaltı ile güne başlayın
Tansiyon ve şeker probleminiz varsa mutlaka tedavi olun
Şeker ve tuzdan uzak durun
Kolesterol dengenizi koruyun
Her gün yarım saat yürüyüş yapın
Düzenli uyku uyumaya çalışın
Stresle baş etmeyi öğrenin
Elektromanyetik alanlardan uzak durun