Tiroit bezi, vücudun
sağlıklı
bir şekilde
işleyebilmesi için
hayati önem taşıyor.
Tiroit hormonunun gereğinden
az ya da
fazla salgılanması,
birtakım rahatsızlıkları
da beraberinde
getiriyor.
Hormonun az salgılanması
hipotiroidi çok salgılaması
hipertiroidi olarak
adlandırılıyor. Liv Hospital
Endokrinoloji ve Metabolizma
Hastalıkları Uzmanı
Prof. Dr. Serpil Salman,
büyüyen tiroidin ses tellerini
etkilediğini ve ses
kısıklığına neden olduğunu
söylüyor. Önemli bilgiler
veriyor. Tiroit
çok büyükse
(büyük guatr)
nefes borusu
ve
ses tellerini etkileyerek nefes darlığı ve ses kısıklığı yapabiliyor.
Tiroit
öyle sinsi ilerliyor
ki bazen hiçbir
belirti olmadan
tesadüfen tanı konulabiliyor.
KALBİ ZORLAR
Tiroit bezinin az çalışması hormon eksikliğine neden oluyor, bu durum hipotiroidi olarak adlandırılıyor. Hipotiroid kişilerde halsizlik, çabuk yorulma, dikkat dağınıklığı, soğuğa dayanıksızlık, saç ve kaşlarda dökülme, kalp hızının yavaşlaması, tansiyon yükselmesi, kabızlık, şişkinlik, adet düzensizlikleri görülüyor. Yaşlılarda daha sık olmak üzere kalp yetersizliği gelişebiliyor.
TEHLİKE ARTAR
Tiroid hormon fazlalığı (hipertiroidi) iştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, aşırı terleme, çarpıntı, ishal veya sık dışkılama, kas güçsüzlüğü, adet düzensizliği ile kendisini belli ediyor. Kalpte ritm bozuklukları özellikle ileri yaşta tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle
menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi görülebiliyor. KISIRLIK YAPAR
Tiroit hormonun oluşan bozukluklar, çiftlerde
kısırlığa bile neden oluyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama,
Yüksek kolesterol,
Yorgunluk,
Kilo kaybı,
Soğuğa tahammülsüzlük,
Uyuşma,
Yüksek tansiyon,
Adet düzensizliği,
Kabızlık, şişkinlik
Unutkanlık...
Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagiller tüketimi ihmal edilmemeli. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdır ve haftada en az 1-2 kez tüketilmeli.
NELER YEMELİ?
Doğru beslenme, tiroit tedavisini destekliyor. Uzmanlar, şunları öneriyor:
Taze ya da kuru kayısı, hurma, yumurta sarısı, pekmez, maydanoz, patates, kuru ya da taze mürdüm eriği, tam tahıl, balık, tavuk, süt ürünleri ve peynir tüketilmeli.
Sarımsak, su teresi gibi besinler fazla tüketilmemeli.
Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kırmızı turp, ıspanak, pazı ve şalgam tüketilmeli.
Ay çekirdeği ve susam tüketilmeli.
Tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme li.
Bol su içilmeli. Musluk suları kullanılmamalı.
Düzenli egzersiz yapılmalı.