Yağlı karaciğer kanser eder

Şok diyetler, sağlıksız beslenme ve aşırı kilo, karaciğer yağlanmasını tetikliyor. Hastalık tedavi edilmezse kansere davetiye çıkartıyor. Doğru beslenme ise hayat kurtarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2018 Güncelleme 20 Temmuz 2018, 02:18
Yağlı karaciğer kanser eder

İÇİNDEKİLER

Karaciğer yağlanması hastalığı, hızla yayılıyor. Hastalık, her 4 kişiden birinde görülüyor. Şok diyetler, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, hastalığa davetiye çıkarıyor. Prof. Dr. Şafak Kızıltaş, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:
SİNSİ İLERLİYOR
Karaciğer yağlanması, basit yağlanma ve yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabı olmak üzere 2 farklı şekilde görülüyor. Basit yağlanması olan bireylerin yüzde 80'inde önemli bir sağlık sorunu yaşanmazken, geri kalanlarda yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabı oluşuyor. Yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabı gelişen bireylerde karaciğer sirozu gelişebiliyor. Karaciğer sirozu karaciğer kanserine ve ölüme yol açabiliyor. Yağlı karaciğer, karaciğer kanserini tetikleyebiliyor.
SAĞLIKLI DİYET YAPIN
Karaciğer yağlanması olan hastaların yaklaşık yüzde 80'inin aşırı kilolu olduğu biliniyor. Ancak çok zayıf kişilerde dahi karaciğer yağlanması görülebiliyor. Zayıflama uğruna uygulanan şok diyetler de karaciğer yağlanmasına zemin hazırlıyor. Sağlıklı kilo vermek, karaciğer yağlanması tedavisine katkı sağlıyor. Bunun için fiziksel aktiviteyi arttırıp sağlıklı kilo vermek gerekiyor. Ancak kilo kaybının haftada 1-1.5 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Hızlı kilo vermek yağlanmayı arttırıyor.
UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN
Peki hızlı kilo kaybı karaciğer yağlanmasını nasıl artırıyor? Açlık esnasında birtakım hormonlar aracılığıyla vücuttaki yağ dokuları parçalanıyor. Bu şekilde dolaşıma salınan yağ asitleri, karaciğere geri dönüyor ve yeniden trigliserid adını verdiğimiz yağa dönüşerek karaciğer hücrelerinde birikiyor. Bu nedenle uzun süren açlıklarda karaciğerde yağlanma görülüyor.
FAST-FOOD TÜKETMEYİN
Yağ ve karbonhidrattan zengin "Batı tipi beslenme"den kaçınmak ve düşük kalorili "Akdeniz tipi" beslenmek riski önlüyor. Egzersiz yapmak da karaciğer yağlanmasının önüne geçiyor. Bitkisel ilaç kullanımı ise bilimsel bir anlam taşımıyor ve önerilmiyor.
BUNLARI TÜKETİN
Uzmanlar, karaciğer yağlanmasına karşı şu besinleri öneriyor:
Sarımsak ve enginar gibi beyaz renkli sebzeler
Yağsız süt ürünleri
Böğürtlen ve yaban mersini gibi mor renkli meyveler
Kurubaklagiller
Domates, karpuz, kızılcık gibi kırmızı renkli meyve ve sebzeler
Su, ayran, kefir, maden suyu gibi sağlıklı içecekler...
Tam buğdaylı tahıllar