Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2018, 00:00 Güncelleme 16 Temmuz 2018, 17:18
Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

İÇİNDEKİLER

ABD'de iki ayrı tıp merkezinde yürütülen bilimsel araştırmada, bağırsak mikrobiyomunu düzenlemek için ev yapımı yoğurdun potansiyeli değerlendirildi. Araştırmada en yaygın görülen sindirim sistemi hastalıklarından olan hassas bağırsak sendromu tedavisinde ev yoğurdu tüketiminin faydası araştırıldı, çıkan sonuç oldukça şaşırtıcı...

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

''Her gün 2 fincan yoğurt tükettiler.''

AA'nın haberine göre yapılan bu araştırmada; hassas bağırsak sendromu tanısı konulan 189 hasta incelemeye alınarak katılımcılardan her birinin her gün 500 ml (yaklaşık 2 fincan) ev yapımı yoğurt tüketmesi sağlandı ve semptomları 6 aylık süre boyunca izlendi.

Araştırmada, hassas bağırsak sendromu semptomlarının katılımcıların yüzde 89'unda tamamen rahatladığı, varolan tüm hassas bağırsak sendromu semptomlarının kaybolduğu ve hastalarda günlük bağırsak hareketlerinin düzeldiği tespit edildi.

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

Dünya Gastroenteroloji Kongresi'nde sonuçları açıklanan araştırmaya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Kıvanç Bilecen, söz konusu çalışmanın alanında bir ilk olduğunu belirterek, elde edilen öncül sonuçların çok önem taşıdığını söyledi.

Hassas bağırsak sendromunun en yaygın görülen sindirim sistemi hastalıklarından olduğunu aktaran Bilecen, hastalığın karında şişkinlik, ağrı, aşırı gaz, kabızlık ve ishal atakları ile seyrettiğini ve kişinin sosyal hayatını büyük ölçüde etkilediğini ifade etti.

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

Ev yapımı yoğurdun yapması kolay ve taze olması sebebiyle avantajlı olduğunu belirten Bilecen, şu bilgileri verdi: "Yoğurdu evde yaptığınız zaman bu yoğurdun daha fazla oranda canlı bakterileri içerdiğinden emin olabilirsiniz. Genel olarak yoğurt, Lactobacillus ve Streptococcus cinslerinden iki tür bakteri içerir. Ev yapımı yoğurtlarda da endüstriyel yoğurtlarda da temelinde aynıdır. Bu bakteriler probiyotik olarak sınıflandırılmaktadır ve bu çalışmada da olduğu gibi bağırsak florasının sağlığını ve çeşitliliğini artırmaya yardımcıdır."

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

''Doğal yoğurtlar tercih edilmeli.''

Süpermarketten yoğurt seçerken sade ve doğal yoğurt olmasının faydalı olduğunu belirten Bilecen, şu önerilerde bulundu: "Sade doğal yoğurtlar ve şekersiz, katkı maddesi veya tatlandırıcı içermeyen yoğurtlar tercih edilmeli. Hafif yoğurtlar genellikle şeker yerine kullanılan kalorisiz yapay tatlandırıcılar içerir. Etiketteki yapay tatlandırıcıları kontrol ettiğinizden emin olunmalı. Kısaca etikette sadece pastörize süt ve yoğurt kültürü ibareleri bulunmalı. Organik yoğurtlar tercih edilmeli. Çünkü sertifikalı organik yoğurtlar daha kaliteli sütlerden yapılmaktadır."

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

Süt seçimine dikkat!

Yoğurt yapımında günlük pastörize sütün önerildiğini anlatan Bilecen, sütün bir miktar ısıtılarak bakteri kültürüne hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bilecen, pastörize olduğu için kaynatma ihtiyacının olmadığının altını çizerek, şu uyarılarda bulundu: "Sokak sütü diye tabir edilen pastörize edilmemiş sütleri kullanırken oldukça dikkatli olunmalı. Zira bu sütler eğer kontrol edilmemişlerse Salmonella, Listeria, E. coli, Brucella, Yersinia gibi birçok hastalık yapıcı bakteriyi barındırabilir. Bazı üreticiler bu bakterilerin üremesini engellemek için süte antibiyotik katabilmektedirler. Bu durumda ise sütünüze maya eklediğiniz zaman bakteriler çoğalamayacakları için halk deyimiyle süt maya tutmayacaktır.''


Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

Evde yoğurt yaparken tercih etmeniz gereken süt nasıl olmalı?

Sütün mutlaka soğuk zincirle taşınması, hastalık yapıcı bakteriler açısından kontrol edilmesi ve antibiyotik kalıntı testlerinin yapılmış olması gerekir. Büyük üreticilerin pastörize sütleri ya da kooperatifler tarafından satılan çiğ sütler bu kontrollerden geçtiği için sağlık açısından sorun teşkil etmezler."

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?

EV YAPIMI YOĞURT NASIL YAPILIR
2-3 litre tercihen organik tam yağlı süt (kutu sütlerin tutma ihtimali düşüktür.)

3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı veya canlı bakteri içeren mayalık yoğurt

NOT: Mayalama aşamasında isterseniz bir çimdik tuz ve şeker (tuz ekşimemesi, şeker çabuk mayalanması için) ekleyebilirsiniz.

Sütü boş bir tencereye koyarak kaynatınız. Kısık ateşte karıştırarak kendi kendine buharlaştırarak daha koyu bir süt elde edebilirsiniz. Daha sonra kaynamış olan sütü bekletiniz. Parmağınızı süte batırdığınızda hafif ısıracak. Çok hafif yakacak elinizi. Çok sıcak olursa mayalanma olmaz, soğuk olursa yine mayalanma başlamaz. Süt bu şekilde olduğunda mayalanacak ısıda olduğunu anlamış oluruz.

YOĞURT NASIL MAYALANIR?
Tezgâhı yoğurdun ısısını almaması için önce bir nihale koyup üzerine temiz bir masa örtüsünü dörde katlanmış bir şekilde serip tencereyi yerleştiriniz. Bir kaseye 3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı mayalanmış yoğurt alınız. Üzerine 3-4 yemek kaşığı da sütten alınız. Ve şimdi bu karışımı yavaşça tencereye aktarınız. Ardından kapağını kapatınız. Ve sıcaklık koruması için üzerini birkaç örtü ile iyice kapatıp, 4-6 saat kadar mayalanmaya bırakınız. Mayalanan yoğurdunuzun soğuması için buzdolabında bekletin. İyice soğumuş olan yoğurdunuz yenmeye hazır. Ancak daha katı bir yoğurt elde etmek isterseniz dayanıklı bir kağıt mutfak havlusunu hafif ıslatıp sıkın. Daha sonra yoğurdun üzerine yerleştiriniz. Bu şekilde beklediğiniz takdirde, daha da süzülmüş bir yoğurt elde edebilirsiniz. Bu yöntemle yoğurdu istediğiniz kadar süzdürebilirsiniz. Afiyet olsun…

Ev yapımı yoğurt tüketmenin faydalarını biliyor musunuz?