Ana yemek için 1 saat bekleyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, oruç tutanların iftarda küçük porsiyonları tercih etmesini önerdi. Ve ekledi: “Yemekleri öğünlere bölün. Bol su için.”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2018 Güncelleme 16 Mayıs 2018, 03:44
Ana yemek için 1 saat bekleyin

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayı bu yıl da yaz günlerine denk geliyor. 16 saatlik orucun ardından yapılan iftar ve sahurda, beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bu vakitlerde tüketilen besinler, hem orucun daha sıhhatli tutulmasını sağlıyor hem de vücuda güç veriyor. İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, iftar ve sahurda yeterli sıvı tüketiminin önemine değiniyor. Gün içinde açlığın dengelenmesi ve kan şekerinin kontrol altına alınabilmesi için mutlaka sahura kalkmak gerektiğini söylüyor.
MUTLAKA SAHUR YAPIN
Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan öğün ve ara öğün alışkanlığını Ramazan ayında da sağlayabilmek için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek, iftar ve 2-3 ara öğünle günü tamamlamak fayda sağlıyor. Sahura kalkmadan ya da sahurda sadece su içip uyumak, vücudumuz için gerekli besinlerin alınmasını engelliyor. Sahurda gün boyu tok kalınmasını sağlayan, sıvı ihtiyacını karşılayan ve bağırsak hareketleri için yeterli lif içeren besinleri tercih etmek gerekiyor.
​ÖĞÜNLERE BÖLÜN
Gün boyu yaşanılan açlık sonrasında hızlı ve fazla yenilen yemek, sindirim sıkıntılarına neden oluyor. Bir öğünde fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzlukları engellemek için iftarla sahur arasına küçük ara öğünlerin eklenmesi gerekiyor.
​PİDEYE DİKKAT
Çok lezzetli olsa da Ramazan'da her akşam pide tüketmemek gerekiyor. Ayrıca kızartmalardan, mayalı, şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekiyor. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık ve badem tercih etmek faydalı oluyor.
​İNCİR, KAYISI
Gün boyu bağırsakların çalışmaması nedeniyle Ramazan'da kabızlık sorunlarına sık rastlanıyor. Bu nedenle iftarda çorba, yoğurt ve salatadan oluşan hafif ve lifli besinlerin tüketilmesi, ara vakitte ise kuru kayısı, incir veya erik yenmesi öneriliyor.
​KOMPOSTO YİYİN...
Şerbetli ve hamurlu tatlılarla birlikte alınan kaloriler, kilolarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, her gün tatlı yenmemesi gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı sıvı tüketimi için; en başta bol su, yeşil çay, rezene çayı, maden suyu ve az şekerli komposto ve hoşaflar kurtarıcı oluyor.
SAHUR 1 bardak yarım yağlı süt, ıhlamur çayı
2 dilim tam tahıllı ekmek
1 kibrit kutusu yarım yağlı peynir
1 adet haşlanmış yumurta
Domates, salatalık, yeşillik
1 porsiyon meyve
​iFTAR
1 bardak su ile orucunuzu açın.
1 kâse çorba
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 kibrit kutusu yarım yağlı peynir
3 adet zeytin 1-2 saat sonra
3 köfte büyüklüğünde et
1 dilim tam tahıllı ekmek
4 kaşık sebze yemeği
2 kaşık yoğurt ya da 1 su bardağı ayran
Bol salata 1-2 saat sonra
1 bardak süt, rezene çayı
1 porsiyon meyve, doğal maden suyu Not:1.5- 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.