Bahar yorgunluğu nedir? Nasıl geçer?

Havaların giderek ısınmaya başlaması ile birlikte birçok kişinin ortak problemi olan fiziksel ve ruhsal değişiklikler daha çok yaşanabiliyor. Peki bahar yorgunluğu tam olarak nedir? Bahar yorgunluğunun belirtleri nelerdir, nasıl önlenebilir?

Giriş Tarihi 28 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 28 Nisan 2018, 12:01
Bahar yorgunluğu nedir? Nasıl geçer?

İÇİNDEKİLER


Bahar aylarının gelmesiyle birlikte havaların ısınması, metabolizma üzerinde bazı etkilere neden olabiliyor. Bu etkiler kendisini fiziksel veya ruhsal olarak gösteriyor.

Kış aylarında yavaşlamaya başlayan metabolizma, havaların ısınmasının ardından yeniden hızlı bir şekilde çalışıyor. Bu süreçte vücudunuzda birtakım sorunlar meydana gelebilir.

Enerji Kaybı

Sabahları yataktan zor kalkıyor veya gün içerisinde kendinizi enerjisiz, bitkin ve yorgun hissediyorsanız bahar yorgunluğuna yakalanmış olabilirsiniz. Mevsimsel olarak görülen değişmelerin başında gelen yorgunluk hissi, fiziksel ve ruhsal olarak başka rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor.


Kaygı, Telaş, Dikkatsizlik ve Asabiyet

Gün içerisinde kendinizi huzursuz, sinirli ve dikkatsiz hissetmeniz bahar aylarında kendisini çok sık gösterebiliyor. Bu durumun iki haftadan uzun sürmesi, bahar yorgunluğu yaşadığınızın göstergesi olabilir. İş ve sosyal yaşamınızı da derinden etkileyen bu durumu dikkate almadığınızda depresyona kadar ilerleyebileceğini unutmayın. Bu dönemde sıklıkla görülen sorunlardan bir diğeri de dikkatsizlik. Konsantrasyon bozukluğunu çok sık bir şekilde yaşıyorsanız ve odaklanma güçlüğü çekiyorsanız bu durumun nedeni bahar yorgunluğu olabilir.

Grip ve Soğuk algınlığı

Bahar yorgunluğu metabolizma savunmasını etkilediği için grip ve nezleye daha kolay yakalanabilirsiniz. Bununla birlikte bahar aylarında çok sık nezle olmanız ve hastalığı bir türlü atlatamamanız bahar yorgunluğuna yakalandığınızın habercisi olabilir.


Göz Kapaklarında Batma, Gözde Sulanma

Havaların ısınması ile birlikte havaya yayılan polenler ve çeşitli organizmalar gözlerinizde alerjik reaksiyonlara neden olur. Göz kapaklarında batma, gözlerin sulanmasına gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Herhangi bir polen alerjiniz yoksa fakat gözlerinizde bu rahatsızlıklar ortaya çıkıyorsa bahar yorgunluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Bahar Yorgunluğuna Karşı Ne Yapmalı?

Psikolojik ve fiziksel yönden insanları etkileyen bahar yorgunluğunu giderebilmek için hayatınızda birtakım değişiklikler yapabilirsiniz. Günde mutlaka 2,5 litre sıvı tüketimini ihmal etmemeli, spor yapmalı, C ve D vitamini almalısınız. Yeşil sebzeler, muz, çilek, balık, süt, yoğurt, kırmızı et, kayısı, şeftali gibi besinleri bu dönemde daha sık tüketebilirsiniz. Stresten, sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durarak bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmeniz mümkün.



2 HAFTADAN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!
Mevsim geçişleri hemen herkes için zor geçmektedir. Özellikle soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde havalar ısınmaya başlarken, bireylerde daha fazla uyku, daha fazla, sıkılganlık, daha fazla yorgunluk görülmeye başlar. Gündelik işleri yapmada iyice sıkılgan hale gelir, işe gitmek ya da bir şeyler yapmak istemeyiz. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir geçiş süresince devam eder ancak zaman zaman bu süre uzayabilmektedir. Eğer uzun süre bu depresif durum devam ediyorsa, bu durumda alanında uzman bir hekimden yardım alınması gerekmektedir. Kişide ortaya çıkan kaygı, asabiyet, uyku, dikkatsizlik, halsizlik yorgunluk gibi durumlar eğer 2 haftadan uzun sürüyorsa ve tedavi edilmezse, daha sonra yeniden tekrarlayabilmekte, daha farklı ve ciddi sorunlara neden olabilmektedir.


Vücudumuz neden ve neye tepki veriyor?

Öncelikle mevsim şartları insanların metabolizmalarını etkilemektedir. Yani kış aylarında yavaş çalışan metabolizma, baharda hızlanırken, vucüt buna uyum sağlayamayabilir. Öte yandan baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve bu da insan kimyasında olumlu yahut olumsuz etkilere neden olur. Eğer vücudunuzda pozitif yüklü iyonlar artarsa daha zinde ve mutlu hissedersiz. Ancak negatif iyonların artması durumunda ise kendinizi yorgun, halsiz hissedersiniz. Bu durum da bahar yorgunluğu olarak tabir edilen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Tüm bunların yanında bahar aylarında metabolizma hızlanırken, eğer vücudumuzda vitamin eksikliği bulunması durumunda da vucüt geçiş koşullarına uyum gösteremez. Yine kan şekeri düşüklüğü, tiroit hormunu azlığı ve böbreküstü bezinin az çalışması da yorgunluk yapan nedenler arasında gösterilebilmektedir.

Bahara stresli girmeyin

Mevsimler insanların hormonlarını etkilenmektedir. Eğer depresyona eğiliminiz varsa, stresli bir işte çalışıyorsanız, özel hayatınızda mutsuzsanız, bahara geçişte ruhsal değişimlerin sizde görülme ihtimali artmaktadır. Özellikle kır yaşamında bu durum daha az görülürken, büyükşehirlerde yaşayanlar çevresel koşulların da etkisiyle bahar yorgunluğundan etkilenebilirler. Yine beslenme düzeniniz ve yediğiniz yiyecekler bu durumun oluşmasında etkili olacaktır. Burada önemli nokta daha önce de bahsettiğimiz üzere bu durumun ne kadar sürdüğüdür. Eğer uzun süre devam ediyorsa, bir an önce doktora başvurmak gerekmektedir.



Bahar yorgunluğuna karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri de spordur. Düzenli egzersizler yapmak metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kış aylarında daha az hareket ederiz. Eğer spor yaparsak burada bir denge sağlama şansımız olur. Solunumun düzenlenmesi de sporla mümkündür. Vücuda yeteri miktarda oksijen girmesini sağlamak bahar yorgunluğuna alınacak önlemlerdendir. Basit egzersizler, yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizleri bu dönemde tercih edebilirsiniz. Spor yaparken vücudunuzu zorlamayın.

Uzun süren etkiler hastalığın habercisi olabilir!

Bahar yorgunluğu geçiş evresinde yaşanabilen bir durumdur ancak bu durum uzarsa başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir. Vücudunuzun verdiği fiziksel ya da ruhsal tepkilere göre; kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, tümörler, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku bozukluğu, depresyon gibi sorunların habercisi olabiliceğini unutmayın.

BAHAR YORGUNLUĞU NASIL GEÇER?
Bahar yorgunluğu gidermek için vitamin ve besin destek ürünlerinin alımı büyük önem taşıyor. Mümkün olduğu kadar sadece bahar aylarında değil, kış aylarında da eksik olan vitaminlerin alınması bahar yorgunluğunu fazla hissetmeden o dönemin geçirilmesini sağlar. Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler, yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önemli. Vücut enerjisinin yüzde 50-60'ı karbonhidratlardan sağlanıyor. Bunlar taze meyve ve sebze, tam buğday ekmeği ve tahıllar… Mevsim meyve ve sebzeleri de daha sağlıklıdır. Bu nedenle sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önem taşıyor.



BAHAR YORGUNLUĞUNDAN KURTULMAK İÇİN BAZI TAVSİYELER:

1. Az ve sık yiyin.
2. Şeker ve unlu gıdalardan uzak durun
3. Hergün yarım saat yürüyüş veya egzersiz yapın
4. Bol sebze ve meyve yiyin
5. Günde 8 veya daha fazla su bardağı su için