Yeşil çay-ceviz yorgunluğu bitiririz

Kronik Yorgunluk Sendromu, genç yaşlı herkesi vuruyor. Dinlenmekle geçmeyen rahatsızlık için uzmanlar uyarıyor: “Beslenmenize dikkat edin, stresten uzak durun...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2017 Güncelleme 19 Aralık 2017, 00:50
Yeşil çay-ceviz yorgunluğu bitiririz

İÇİNDEKİLER

Hemen herkes sabah kalktığında dinlenememekten ve yorgunluktan yakınıyor. Dinlensek bile geçmeyen bu yorgunluk, kişinin sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, 6 ay boyunca devam eden yorgunluğun, 'Kronik Yorgunluk Sendromu' olduğuna dikkat çekiyor. Kronik Yorgunluk Sendromu, daha çok genç ve orta yaş hastalığı olarak biliniyor. Kadınlarda, erkeklere oranla 3-4 kat daha sık ortaya çıkıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, "Yoğun çalışma temposuna sahip kişileri etkisi altına alan bu sendrom iş, sosyal ile günlük hayatta ciddi problemler yaşatacak kadar ağır seyredebiliyor. Dinlenmekle de geçmiyor" diyor. Kronik yorgunluktan kurtulmak için stresten uzak durmak, dinlenmek ve kaliteli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, şu besinleri tüketmemiz gerektiğini belirtiyor:

KiVi: C vitamini açısından oldukça zengin olan kivi, sabahları veya gün içinde bir adet tüketildiğinde enerji veriyor. Metabolizmayı canlandırıyor. Özellikle demir kaynakları ile alındığında vücudun demir emilimini de artırıyor.
HAVUÇ: A vitamini zengini havuç, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Halsizliği gideriyor. Havucu vücudunuzun A vitaminini daha iyi kullanabilmesi için mutlaka yağ ekleyerek tüketmek gerekiyor.
ARMUT: Bol miktarda A, C ve K vitamini içeriyor. C vitamini sayesinde etkili bir antioksidan olarak biliniyor. Kan şekeri dengesinin sağlanmasında da etkili oluyor.
MAYDANOZ: Faydaları saymakla bitmeyen maydanoz, roka ve dereotu vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kronik yorgunluktan kolayca kurtulmamızı sağlıyor. Ayrıca ödem atma özelliği sayesinde vücudun ödemli ağır halini gideriyor.
CEVİZ: Vitamin deposu kuruyemişlerden ceviz, fındık ve badem içerdiği zengin E vitamini kaynağı olarak biliniyor. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlıyor, antioksidan özelliğiyle dikkat çekiyor. Uzmanlar, her gün 2 bütün ceviz veya 10 adet çiğ badem ya da 6-7 adet fındık tüketmemiz gerektiğini söylüyor.
YOĞURT: Vücudumuzdaki yararlı bakteriler olan probiyotik içeriyor. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Tok tutma özelliğinden dolayı kan şekerini dengeliyor. Gün içinde kendimizi enerjik hissetmemizi sağlıyor.
KIRMIZI ET: Kırmızı et hem demir alımı, hem de B12 vitamini açısından önemiyle dikkat çekiyor.
YULAF EZMESİ: Kan şekerini yükseltiyor, toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor. Düzenli bir kan şekeri ve yine düzenli çalışan bağırsaklar da kişiyi daha enerjik hale getiriyor. Yulaf ezmesini haftada 3-4 kez süte ya da yoğurda karıştırıp tüketilmesi öneriliyor.
YEŞİLÇAY: Antioksidan özelliği sayesinde halsizliğe karşı etkili oluyor. Her gün 1 fincanı geçmeden içmenizde fayda var. Ancak tansiyon hastası iseniz yeşil çay tüketiminden mutlaka kaçının.
SU: Yorgunluğun geçmesi için bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Yeterli sıvı almadığımız takdirde de halsizlik, yorgunluk oluşabiliyor. Uzmanlar, her gün en az 2 litre su içmeye özen göstermeniz gerektiğine dikkat çekiyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Uzun süreli nedensiz yorgunluk, tanı koymada önemli rol oynuyor. Uzmanlar, özellikle aşağıda sayılan belirtilerden en az dördü son 6 aydır devam ediyorsa altta yatan nedenin Kronik Yorgunluk Sendromu olabileceğine dikkat çekiyor.

Yorgunluk
Günlük aktivitelerde gerileme
En ufak bir fiziksel veya mental egzersiz sonrası kırgınlık, kötüleşme
Uykudan yorgun kalkma
Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, konuşma güçlükleri, bilinçte bulanıklık, unutkanlık ile davranış değişimleri gibi kognitif bozukluklar
Ayağa kalkarken sersemlik veya baş dönmesi
Yaygın kas ile eklem ağrıları

UYUMADAN ÖNCE KİTAP OKUYUN
Kronik
Yorgunluk Sendromu'nun giderilmesinde uyku önemli bir etken olarak biliniyor. Bunun içinde hafta sonları dahil olmak üzere yatma ve kalkma saatini mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat etmek gerekiyor. Yetişkin bir kişinin her gün 7-8 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Ayrıca yatmadan önce beynimizi uykuya alıştırmak gerekiyor. Uyku öncesi alınan ılık bir duş, kitap okumak ya da müzik dinlemek gibi alışkanlıklar, bunun için faydalı olabilir. Ayrıca akşam yemeğinden sonra kafeinin alımının da azaltılması gerekiyor.