Varis aileden miras

Bacaklarda ağrı ve çirkin görüntüye yol açan ‘mor kabus’ milyonlarca kişiyi etkiliyor. Dr. Arzu Ercan, “Anne-babasında varis olanların hastalığa yakalanma riski yüzde 70’tir” diye uyarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2017 Güncelleme 16 Aralık 2017, 01:28
Varis aileden miras

İÇİNDEKİLER

Dünyada her 4 kişiden birinin yaşadığı, Türkiye'de tam 15 milyon kişinin ortak derdi olan varis, anne-babadan miras kalıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi'nden Op. Dr. Arzu Ercan, varisi çağın hastalığı olarak nitelendirerek, "Ailede varis olması gelecekte çocukları da etkilemektedir. Sadece annede varsa risk yüzde 50 iken, anne ve babada da varsa bu oran yüzde 70'lere kadar çıkmaktadır" diyor.

KADINLAR TEHLİKEDE
Varisin daha çok kadınlarda görüldüğünü söyleyen Dr. Ercan, "Her ay yaşanan hormon değişiklikleri, gebelik, doğum kontrol hapı, topuklu ayakkabı, dar ve beli sıkan kıyafetler, korseler riski artırmaktadır" şeklinde konuşuyor. Dr. Arzu Ercan, dayanılmaz ağrılara yol açan, estetik olarak da kişiyi rahatsız eden varislerin tedavi yollarını şöyle anlatıyor:
En güncel tedavi damar içinden yapılan girişimlerdir. Bu yöntem ultrason eşliğinde yapılır. Kateter damar içine yerleştirilir. Kaçak olan bölgeye gelinir. Radyo frekans veya yapıştırıcı ajanlarla kaçak kaynak kapatılarak varisin tedavisi sağlanır. Müdahaleden kısa süre sonra günlük yaşama dönmek mümkündür.
Bacaklardaki yeşil veya mor damarlar cilt varisleridir. Bundan da skleroterapi veya iğne tedavisi ile kurtulmak mümkündür. Bu damarların işlevi yoktur. Bacağın asıl damar sistemine yük ve risk getirir.
Hastalıklı damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek kurutucu ilaç verilir. İlaçlar yüksek konsantrasyonlu tuzlardan oluşur. Bu çözeltiler hasta damarın iç cidarını bozarak damarın kapanmasını sağlar. Estetik olarak varisli damar yok edilir.



Dr. Arzu Ercan, estetik olarak da kadınları rahatsız eden varislerden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

NASIL OLUYOR
Bacak toplardamarları, genişleme sonucu kanı kalbe geri götürme fonksiyonlarını kısmen yitirir. Bunun sonucunda oluşan göllenmeyle, toplardamarlar kıvrımlaşarak şişer ve ciltte kabarık bir hale gelir. İşte bu kabarık oluşuma varis denir. Bacak iç kısımlarında olması derin venöz yetmezlik (iç varis) olarak bilinir. Benzer genişlemelerin makatta olanları basur, testislerde olanları varikosel olarak adlandırılır.

DOĞAL BESİNLER ETKİLİ OLUYOR
Tıbbi tedavinin yanı sıra bazı doğal besinler de varisle mücadelede önemli rol oynuyor. Elma sirkesi, kırmızı biber, sarımsak, maydanoz, asma yaprağı ve kadife çiçeği gibi besinlerin varisle mücadelede etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bunların bir kısmı kaynatılarak suyu içilirken, bazıları da haricen kullanılır" diyor.

AĞRISIZ-ACISIZ TEK SEANSTA KURTULUŞ
Cilt üzerinden uygulanan radyofrekans adlı yöntem ile bacakların doğduğumuz gibi hem sağlıklı, hem estetik göründüğünü söyleyen Opr. Dr. Arzu Ercan şöyle konuştu: "Radyo frekans adıyla anılan bu cihaz ince ve orta kalınlıkta kılcal damar tedavisinde kullanılır. Deri üzerinden direk damara dokunularak uygulanır, cihazın ucu damara değdiği an varis yok olur. Çok pratiktir ve etkilidir. Uygulama genellikle tek seansta tamamlanır, ancak çok yaygın vakalarda seans gerekebilir. Kılcal varis tedavisinde en son gelinen noktalardan biridir."

BUNLARA DİKKAT!
Her hastalıkta olduğu gibi variste de fazla kilolar çok önemli etkendir. Bu yüzden ideal kilo korunmalıdır.
Uzun süre ayakta kalmak, sabit oturarak iş görmek; öğretmenler, cerrahlar, aşçılar, kuaförler, bankacılar gibi iş sahibi olanlar varis riski taşımaktadır.
Kaplıca alışkanlığı olması veya sıcak suyla banyo alışkanlığı da varisleri tetiklemektedir.
Özellikle yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, doğru giysi seçimi ve 5 santimetreden yüksek topuklu ayakkabı giymemek varis oluşumunu engellemektedir.
Ofis çalışanları için en az yarım saatte bir kalkıp hareket etmek varisle mücadelede etkili olacaktır.