Küflü baharat kanser yapıyor

Karaciğer kanseri sinsice vuruyor! Uzmanlar uyarıyor: Açıkta satılan kuruyemiş ve baharatlarda ‘aflatoksin’ var. Bu madde karaciğeri zehirliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2017 Güncelleme 12 Aralık 2017, 01:08
Küflü baharat kanser yapıyor

İÇİNDEKİLER

KARACİĞER kanseri, en sık görülen 10 kanser türünden biri. Erkeklerde ve 60 yaşın üzerindekilerde karaciğer kanserinin daha fazla görüldüğünü vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, "Karaciğer kanseri, viral enfeksiyon, siroz hastalığı ve mantar enfeksiyonu gibi önlenebilen faktörlere bağlı" dedi. Kömürcü şu bilgileri verdi... Tahıl, kuruyemiş ve baharatlarda yaşayan Aspergillus mantarında bulunan aflatoksin isimli toksini de karaciğer kanserine neden olabilir. Tüketilen besinlerde aflatoksin olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Küflenmiş gıdalarda bulunan aflatoksin isimli 'zehirli' madde, zamanla vücutta birikip karaciğer hücrelerinde yapı değişimine yol açarak, bir süre sonra kansere sebep olur. Özellikle kuruyemiş ve baharatların nemli ortamlarda durmamaları gerektiğini ve iyi muhafaza edilmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Şeref Kömürcü, "Açıkta satılan gıdaların riski ve nasıl muhafaza edildiğini bilmiyoruz. Bilinen, güvenilir markaların ürünlerini satın almakta fayda var. Karaciğeri korumanın en önemli yolu vücuda alınan kimyasal madde ve virüsleri mümkün olduğunca azaltmak. Zorunlu olmayan ilaçları kullanmamak ve alternatif bitkisel tedavilerden uzak durmak da önemli. Diyabet, karaciğer yağlanması ve obezite de kısmen riski artırır" dedi. Karaciğer kanserinden korunmak için hepatit virüsleri ve enfeksiyondan kaçınmanın önemli olduğunu anlatan Kömürcü şunları söyledi: "Karaciğer kanserinin risk faktörleri tam olarak bilinmemekle birlikte, Hepatit B ve hepatit C virüsüyle enfekte olup virüs taşıyıcılığı olan kişilerde bu hastalık görülebilir. Hepatit B virüsünden aşılanarak korunmak mümkün. Siroz ve bazı kalıtsal karaciğer hastalığı olanlar gibi karaciğer kanseri riski taşıyanların, 6 ayda bir ultrasonografi taramaları yaptırmaları erken tanı, cerrahi ve şifa şansı açısından önemli."

BUNLARA DİKKAT...
Karaciğer kanseri genellikle kilo kaybı, iştahsızlık, ciltte sararma, idrar renginde koyulaşma, karında şişkinlik, karnın sağ üst kısmında sırta vuran ağrı, ateş gibi bulgularla ortaya çıkar. Kesin tanı için görüntüleme yöntemleri eşliğinde, karaciğerden ince iğne biyopsisinin alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekir.

NELER YEMELİYİ Z?
Proteini yağlı et gibi karaciğer için pek de yararlı olmayan besinler yerine az yağlı yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye gibi alternatif kaynaklardan alabilirsiniz. Lif içeren gıdalar vücudun temizlenmesini sağlar. Mercimek, ıspanak, yulaf ezmesi, kepek, siyah fasulye, kuru fasulye gibi gıdaları beslenmenize ekleyerek almanız gereken lif miktarını alabilirsiniz. Ahududu, armut, elma ve muz gibi meyveler de lif bakımından zengindir. Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik ve armut gibi meyveler karaciğeri korur. Karaciğer rahatsızlığınız varsa A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.