Kulakları yeterince
duymayanların
imdadına 'işitme diyeti'
yetişiyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, "Sadece zayıflama diyeti yok, işitme diyeti de var" diyerek, bazı minerallerin eksikliğinde duymanın
azaldığını belirtiyor. Opr. Dr. Çiçek, iyi işitmek
için yenilmesi gereken besinleri sıralıyor...
POTASYUM: Potasyum, kanınızdaki ve vücut
dokusundaki sıvı miktarının düzenlenmesinden
sorumludur. İşitme sağlığınız için bu önemli
olabilir. Çünkü
iç kulaktaki sıvı, kulağımızın duyduğumuz sesleri beynin ses olarak yorumladığı elektriksel dürtülere dönüştüren sıvı zengin bir potasyum kaynağına bağlıdır. Yaşlandıkça doğal olarak bu seviyeler düşer ki bu yaşa bağlı
işitme kaybına sebep olan bir faktör olabilir.
8 İçerdiği gıdalar:
Patates, ıspanak, lima fasulyesi, domates, kuru üzüm, kayısı, muz, kavun, portakal, yoğurt ve süt. Sevdiğiniz salataları yapmayı ve
potasyum açısından zengin yemekleri yemeyi
unutmayın. Salatanıza narenciye ve kavun da
ekleyerek meyve salatasına çevirebilirsiniz.
HÜCRELERİ DOĞRU ÇALIŞTIRIYOR
FOLİK ASİT: Folik asit, vücudunuzdaki yeni
hücre büyüme kabiliyetine destek veren kritik
bir elementtir. Bazı çalışmalar,
folik asit takviyelerinin işitme kaybını azalttığını gösteriyor. İyi bir dolaşım, iç kulaktaki
tüysü hücrelerin sağlıklı ve düzgün şekilde
çalışmasını sağlayan önemli bir unsurdur.
8 İçerdiği gıdalar: Organ etleri, ıspanak,
brokoli ve kuşkonmaz.
MAG NEZYUM: Michigan Üniversitesi Kresge
İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan
araştırmalar, magnezyum desteği alan
kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte)
gürültüye bağlı
işitme kaybına karşı korunduğunu göstermiştir. Bilim
insanları, bunun, magnezyumun
yüksek sesler sırasında yayılan serbest
radikallerin etkilerini
-neredeyse iç kulaktaki narin saç hücreleri için koruyucu bir bariyer gibisavaştığını
söylüyor. Ayrıca, iç kulakta
yeterli magnezyum bulunmaması, kan
damarlarının küçülmesine ve o bölgede
değerli oksijenin yokluğuna neden olur.
Bu da iyi duymayı engeller.
8 İçerdiği gıdalar:
Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli, enginar. S
ebzeleri kısa süreli pişirin ve sıcak tereyağı veya
soğuk bir yoğurt suyu ile servis yapın.
Sebzelerin yoğurda daldırılması da
potasyum sağlayacaktır.
ÇINLAMADA ETKİLİ
ÇİNKO: Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda hücre büyümesi ve iyileşmelerden sorumludur. Bu nedenle
soğuk algınlığına ve hatta sinir bozucu kulak enfeksiyonlarına neden olan mikropları yok etmekte potansiyel olarak yararlıdır. Bazı çalışmalar kulak çınlamasının tedavisinde de etkili olduğunu ileri sürmektedir. Çinko, antibiyotik ve idrar söktürücü ilaçlarla etkileşime giriyor, bu nedenle takviyeleri kullanmadan önce doktor tavsiyesi isteyin. 8 İçerdiği gıdalar:
Sığır eti, tavuk eti, kaju fıstığı, badem, fıstık, fasulye, bezelye, mercimek, istiridye ve koyu çikolata. Çinko eksikliğini gidermek için ev yapımı barları deneyin. Kuruyemişler, koyu çikolata ve yulafın yanı sıra, kinova, kuru üzüm, kurutulmuş kızılcık ve Hindistan cevizi gevreği de harika iş görür. Bal ve fındık ezmesi bağlayıcı olur.