SATIN ALIRKEN
Et parlak kırmızı renkte olmalı: Etin
derisinde
parçalanma,
kan birikimi
olmamalı, dokusu
taze, parlak kırmızı
renkte olmalı.
Tavuğu bütün olarak alın: Tavuğun eti diri olmalı, parmağınızı
bastırdığınızda oluşan çukur, parmağınızı
kaldırınca hemen düzelmeli. Tavuğu
bütün almayı tercih edin. Bütün tavuğun
tazeliğini kontrol etmek çok daha kolay
olur. Taze tavuğu buzdolabında 1-2
günden fazla bekletmeyin.
Balığın gözlerine bakın: Balığın
gözleri parlak ve lekesiz, solungaçları
pembe, pul ve yüzgeçleri diri olmalı. Ayrıca
basıldığında parmak izi hemen düzelmeli.
Buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemeli.
HAZIRLARKEN
Eti 150 derecenin üzerinde pişirin: Uzun süre ve düşük ısıda pişirilen etlerde bakteri ürer. Dolayısıyla etleri 150 derecenin üzerinde pişirmeli ve en azından orta pişmiş olanları tercih etmelisiniz.
Oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin: Pişirilmiş hiçbir yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın. Piştikten sonra hızlıca oda sıcaklığına gelmesini sağlayıp, buzdolabında saklayın. Tenceredeki yemeği küçük porsiyonlara ayırarak soğutun. Dondurulan sebzeleri de çözdürmeden hemen pişirin.
TÜKETİRKEN
Hava almış konserveleri yemeyin: Konserve kutularının
şişmiş, bombe yapmış olanlarını kullanmayın.
Paslı, içindeki sıvıyı sızdıran ezik kutulardan kaçının. Evde
yapılmış konservelere de dikkat edin. Hava almış konserveler
tat, koku ve görüntüde herhangi bir değişiklik göstermiyorsa bile
kesinlikle tüketmeyin. Kapağını açtıktan sonra içindeki yiyecek
fışkıran konserveleri hemen atın.
Mayonezden kaçının: İçinde çiğ yumurta bulunan
soslardan yaz aylarında uzak durun. Dışarda yemek yiyeceğiniz
zaman içine mayonez eklenmiş besinleri
tercih etmemeniz, besin zehirlenmelerinden
korunmanız adına önemli bir adım olacaktır.
S
ütü 2-3 günde tüketin: Sütün pastörize
olmasına dikkat edin ve açtıktan sonra 2-3
günde bitirin. Uzun ömürlü sütleri tetra-pak
kutularda ve açılmadan, oda sıcaklığında 1.5
ay, buzdolabında 3 ay; yoğurtları kapalı olarak 1 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.
SAKLARKEN
Kıymayı beklemez: Büyük parçalı etleri
buzdolabında 2 günden,
kıymayı da 1 günden fazla bekletmeyin. Etler
derin dondurucuda tazeliğini 6 ay korur.
Porsiyon şeklinde saklanırsa çözdürmesi
kolay olur. Hijyeni de bozulmaz. Bu nedenle
derin dondurucuda saklayacağınız etleri
tüketeceğiniz miktarlara ayırın.
Oda sıcaklığında çözdürmeyin: Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri
buzdolabının alt kısmında bekleterek
çözdürün. Oda sıcaklığında çözdürülen etlerde
hızla bakteri ürüyor ve pişirme zamanına
kadar sizi zehirleyecek kadar bakteri üremiş
oluyor. Çözdürdüğünüz etleri de hemen
kullanın ve tekrar dondurmayın.