Domates-lahana kansere teslim olma

Amansız kanser, küçük-büyük tanımıyor. Bu illetten korunmak için belirtilere dikkat etmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, doğru gıdaların da koruyucu rol oynadığını vurguluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2017 Güncelleme 25 Ağustos 2017, 00:00
Domates-lahana kansere teslim olma

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda tırmanışa geçen kanser, erken teşhis sayesinde tedavi ediliyor. Her bir kanser türünün farklı belirti verdiğini söyleyen uzmanlar, bunları şöyle sıralıyor...

Akciğer : Kuru öksürük, ağızdan kan gelmesi, göğüste ağrı. Çok sigara içmek ve asbest gibi üzere zehirli maddeler riski arttırır. 40 yaşın üzerinde olan herkesin bir göğüs röntgeni çektirmesi gerekir.
Meme : Ele gelen sertlik, kitle, akıntı veya kan. Genellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda; doğum yapmamış veya 30 yaş sonrası çocuk doğuranlarda, gecikmiş menopozu olan kadınlarda ortaya çıkar. düşmanınızı iyi tanıyın
Karaci ğer : Nedensiz kilo kaybı, karın şişliği, iştah kaybı, karında rahatsızlık ya da ağrı, sarımsı cilt, koyu renkli idrar kaşıntı, ateş ve terleme.
Mesane : İdrarda kan, sırt ağrısı, kilo ve iştah kaybı, sürekli ateş ile kansızlık. 50 yaşın üzerinde olan erkeklerde, sigara içenlerde kronik idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde daha fazla görülür.
Ağız: Ağzınızın renginde değişiklik veya iyileşmeyen bir yara varsa dikkatli olun. Genellikle 45 yaşın üstünde erkeklerde, alkol ve tütün çiğneyenlerde fazla görülür.
Gırtlak : Yutkunma zorluğu, gırtlak bölgesinde şişlik, inatçı öksürük, boğazkulak ağrısı, nefes kokusu, halsizlik, yorgunluk. Uzun süren ses kısıklığı da varsa dikkatli olun.
Prostat: İdrara çıkmada zorluk; sırtın alt kısmında, kasıkların üstünde ağrı, idrarda kan. 70 yaşın üzerinde olan erkeklerde daha fazla görülür.
Cilt: 4 hafta içinde geçmeyen lekeler veya yaralar. Bu lekeler/ yaralar kaşınabilir, acıyabilir, kanayabilir, pullanabilir veya kabuk bağlayabilir. Ayrıca et benleri de tehlikelidir.
Bağırsak (kolon): Karında dolgunluk hissi, ağrı, kramp, yorgunluk, iştahsızlık, nedeni açıklanamayan demir eksikliğine bağlı kansızlık ve yorgunluk, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik
Mide : Belli-belirsiz rahatsızlık hissi, karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik.

İLAÇ GİBİ DOĞAL BESİNLER
Mesane: Sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, çay (yeşil ya da siyah), sarıturuncu sebzeler, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri.
Göğüs: Elma, buğday kepeği, baklagiller ve fasulyeler, brokoli, Brüksel lahanası, mantarlar, lahana, havuç, kiraz, vişne, yağlı balık (somon, ton), keten tohumu, sarımsak, kök lahana, düşük yağlı süt ürünleri, kabuklu yemişler, kırmızı turp, soya ürünleri, ıspanak, tam tahıllar, sarı-turuncu sebzeler, yoğurt.
Kolon: Brezilya fındığı, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar, sap kereviz, yağlı balıklar, sarımsak, üzüm ve üzüm suyu, kara lahana, baklagiller, kıvırcık, düşük yağlı süt ürünleri, kabuklu yemişler, yulaf kepeği, tam tahıllar, yoğurt.
Yemek borusu: Yeşil çay, domates, domates ürünleri.
Karaciğer: Sarımsak, yeşil çay.
Akciğer: Brezilya fındığı, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç ve diğer sarı turuncu sebzeler, karnabahar, acı biber, kara lahana, düşük yağlı süt ürünleri (kaymağı alınmış süt hariç), soğan, portakal, ıspanak, diğer yeşil yapraklı sebzeler, domates ve domates ürünleri.
Yumurtalık: Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kara lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, sarı-turuncu sebzeler.
Pankreas: Baklagil, çay, domates ve domates ürünleri.
Prostat: Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kanola yağı, karnabahar, kara lahana, az yağlı süt ürünleri, zeytinyağı, fıstık yağı, soya ürünleri, domates ve domates ürünleri.
Mide: Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, bakla, sarımsak, yeşil çay, soğan, narenciye meyveleri, domates ve domates ürünleri, tam tahıllar.

HAYVANSAL YAĞDAN UZAK DURUN
Besin maddeleri içerisinde yağların miktarını (özellikler yüksek kolesterol içeren hayvansal yağlar) azaltın.
Rafine edilmiş veya işlem görmüş, un ve unlu gıdalar (poğaça, pasta, börek, kek vb.) tüketmeyin.
Tuzlanarak kurutulmuş, tütsülenmiş gıdalardan uzak durun.
Aşırı kilodan sakının.
Günde ortalama 30 dakika hafif-orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunun.
Lifli gıdalar yiyin. Sebzemeyveden vazgeçmeyin.
Protein kaynağı olarak balık, kümes hayvanları, fındık ve baklagil tüketin.