40’ından sonra hayatı test et!

Uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenler dikkat! Bunun için sadece dengeli ve doğru beslenmek, hareketli olmak yetmiyor. Olası hastalıklara karşı erken teşhis amacıyla 40 yaşından sonra bazı testleri yaptırmak gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ağustos 2017 Güncelleme 06 Ağustos 2017, 02:14
40’ından sonra hayatı test et!

İÇİNDEKİLER

İstatistikler ülkemizde yaşam süresinin ortalama 78 yıl olduğunu gösteriyor. Ancak, ömür uzadıkça hastalık risk de artıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, birçok hastalığın erken tanı ve tedaviyle kontrol altına alındığını belirterek, "Bunun için 40 yaşından sonra düzenli kontrollerin yapılması gerek" diyor. Dr. Parkan, hem önlem almaya, hem de erken tanıya yardımcı 40 yaş üstü yaptırılması gereken testleri şöyle sıralıyor...
Kolesterol ölçümü: Kolesterol düzeyi özellikle kalpdamar hastalıkları açısından önem taşıyor. Ani genç ölümlerin önüne geçmek için kolesterol düzeyinin belli bir seviyede olması gerekiyor. 40 yaş sonrasında risk yükseldiğinden kolesterol takip ve tedavi programına uyulması gerekiyor.
Kalp taraması: Kalp damar hastalıklarını riski 40 yaşından sonra 10 kat artıyor. 40'tan sonra hastalık şüphesi durumunda, eforlu EKG, koroner BT, talyum sintigrafisi ve koroner anjiyografi gibi tanı yöntemleri gerekiyor.
Akciğer kanseri için röntgen : Özellikle sigara içenlerin 40 yaş sonrası her yıl kontrollerini yaptırıp akciğer filmi çektirmesi gerek. 30 yıl paket ve üzeri kullanım varsa 'Düşük Doz Toraks Tomografisi' ile tarama öneriliyor.
Rahim ağzı kanseri : Risk, 40-50 yaşları arasında 20'li yaşlara göre 10 kat artıyor. 40 yaş üstü kadınların her yıl pap smear yaptırmaları gerekiyor.
Kemik yoğunluğu ölçümü: Yaşla birlikte görülme riski artar. 65 yaşından sonra hem kadın hem de erkekler kemik yoğunluğu ölçümünü yaptırmalı.
Prostat Muayenesi: Erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında yer alır. Belirtiler ortaya çıkmadan yakalayabilmek için, her erkeğin 50 yaşından itibaren prostat muayenesi olması önem taşıyor.

KOLONOSKOPİ VE GAİTADA GİZLİ KAN
Kalın bağırsak kanseri riski 40 yaşından sonra 3 kat, 50 yaşından sonra 10 kat artıyor. Erken evrede yakalandığında büyük ölçüde tedavi etmek mümkün olduğu için tanı ve tarama yöntemlerinden zamanında faydalanmak hayat kurtayor. Bu nedenle 40 yaşından itibaren yılda bir kere gaitada gizli kan ve 50 yaşından itibaren de hastanın bulgularına göre değişecek sıklıklarda kolonoskopi ile takip edilmesi gerekiyor.


TEHLİKE YAŞLA BÜYÜYOR
Diyabet, 45-65 yaş arasında 3 kat, 65 yaş üzerinde 4 kat artış gösteriyor. Fazla kilo veya ailede diyabet geçmişi olmayanların 45 yaşından sonra her 3 yılda bir diyabet açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Eğer risk faktörü varsa bu taramanın daha erken yaşlarda başlaması ve sıklığının da artırılması öneriliyor. Erken tanı alan Tip 2 diyabet hastalarında, doğru beslenme ve egzersiz ile ilaca gerek kalmadan hastalık kontrol edilebiliyor. Kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları önlenebiliyor.

MEME KANSERİ İÇİN MAMOGRAFİ
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde yaşlanma en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Meme kanseri riski 40 yaşından sonra 1.5 kat, 50'den sonra ise 2.5 kat artıyor. Dr. Şirin Parkan, son yıllarda bu konuda yaşanan gelişmeler ve erken tanı imkanlarının artması ile birlikte tedavi başarısının da yükseldiğini söylüyor. "Tüm kadınların 40 yaşından itibaren yılda 1 mamografi çektirmesi gerekiyor" diyor. Ailesinde meme kanseri olan kişiler ise, kanser yaşayan aile bireyinin tanı yaşından 10 yıl öncesinde taramalara başlaması gerekiyor.

TANSİYON KONTROLÜ
Ülkemizde her 3 kişiden birinin sorunu olan hipertansiyon riski yaşla artıyor. 45-55 yaş arası ekeklerde 1.5, kadınlarda ise 2 kat risk artışı oluyor. Metabolik sendrom, obezite, diyabet, aile öyküsü ve sigara kullanımı riski yükseltiyor. Risk grubundakilerin 40 yaşından sonra yılda 1 kez, altında olanların 3-4 yılda bir tansiyon ölçümü taraması yaptırması gerekiyor. İlaçla tedavi edilen hipertansiyon aksi halde, inme, beyin kanaması ve kalp yetmezliğine yol açıyor.