Havuç-muz-kefir kanseri bitirir

Kalp-damar hastalıklarından sonra en çok kanser can alıyor. Bu illetle mücadelede doğru beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, ‘Her kanser türüne karşı farklı bir gıda etki eder’ diyerek bunları sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2017 Güncelleme 10 Temmuz 2017, 01:06
Havuç-muz-kefir kanseri bitirir

İÇİNDEKİLER

Hayatı tehdit eden kanser ve türlerine karşı doğru beslenme programı önemli rol oynuyor. Her kanser türüne karşı tüketilmesi gereken ayrı bir besin olduğunu söyleyen uzmanlar, kanser ve beslenme ilişkisine dair çok özel bilgiler veriyor...

AKCİĞERE ROKA
Sar ı ve yeşil sebze tüketimi özellikle akciğer kanserinde etkili oluyor. Brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, kıvırcık, tere, roka, fesleğen gibi sebzelerin tedavi edici özellikleri bulunuyor. Bu besinler kanın akışkanlığını artırdığı için bunları tüketen kişilerde kan sulandırıcıların etkileri de yükseliyor.

GIRTLAĞA KAYISI
GIRTLAK kanseriyle ilgili çalışmalar A vitaminini az tüketenlerde bu kansere daha fazla rastlandığını gösteriyor. Bu kişilere havuç, pırasa, kayısı, inek sütü gibi A vitamini zengini besinler öneriliyor.

YEMEK BORUSUNA MUZ
Özofagus (yemek borusu) kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri daha az, eti ise daha fazla tükettikleri belirtiliyor. Yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkili olduğu görülüyor.

KOLONA KEFİR
Kanserli hastalara ameliyattan sonra protein desteği açısından süt ve süt ürünleri öneriliyor. Sütün laktozsuz veya yağsız olması tercih ediliyor. Probiyotik zenginliği yönünden özellikle kolon kanserinde tercih edilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda kefir yer alıyor.

MİDEYE NOHUT
Mide kanseri olanların yeşil sebze-meyveleri az tükettiklerine dikkat çekiliyor. C vitamininin bu kanser türünde de koruyucu etkiye sahip olduğu belirtiliyor. E vitamini tüketimi ameliyat sonrası beslenme açısından önemli bulunuyor. Bu dönemde bitkisel proteinden zengin beslenilmesi gerektiği için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamak açısından lifli gıda ve tahıl tüketimi öneriliyor. Mercimek, nohut, fasulye gibi besinlerin yararlı etkilerinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor.

SİGARA MEYVEDEN SOĞUTUYOR !
Tiryakilerin yeşil sebze-meyveyi az tükettiğini söyleyen uzmanlar, "Bu duruma sigaranın içindeki bazı maddelerin neden olduğu düşünülüyor. Sigaradaki zehir kişiyi sebze-meyveden soğutuyor" diyor. Bir araştırmada akciğer kanserli 878 hasta 25 yıl boyunca izleniyor. Bu hastalara koruyucu etkisi olan meyveler veriliyor. Bunlar özellikle C vitamininden zengin ve betakaroten (mısır, domates sarı kabak vb) içeren besinler oluyor.

KÖTÜ DİYET!
Fazla hayvani gıda ve hamburger, pizza gibi fastfood tüketen toplumlarda kolon kanseri görülme riski artıyor. Aşırı et tüketenler meyve-sebze ve lifli gıdaları daha az yiyor. Kanser ameliyatı geçiren hastalarda C vitamini, Beta-karoten ve lif içerikli gıdaların yararlarına dikkat çekiliyor.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ OLUYOR
Kanserin bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla oluştuğunu söyleyen uzmanlar, bu amansız hastalığın kesin sebebinin bilinmediğini belirtiyor. Ancak çevresel etkenlerin rol oynadığına dikkat çekiliyor.

Sigara ve alkol kullanımı,
Radyasyona maruz kalma,
Bazı virüsler (HPV, Hep-B/C...),
Dengesiz beslenme alışkanlığı,
Gıdalardaki katkı maddeleri,
Uzun süre güneş ışığına maruz kalma
Hava kirliliği,
Katran, benzin, boya maddeleri, asbest gibi kimyasallar