Derine dalma migreni ağrıtma

Çikolatadan çileğe, soğuk havadan seyahate kadar birçok tetikleyicisi olan migren, düşünceli insanları seviyor. ‘Hassas insanların hastalığı’ olarak da adlandırılan migren en çok 25-35 yaş arası kadınları tehdit ediyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2017 Güncelleme 31 Mayıs 2017, 02:21
Derine dalma migreni ağrıtma

İÇİNDEKİLER

DAYANILMAZ ağrılarla kişiye hayatı zindan eden migren, 'hassas insanların hastalığı' olarak adlandırılıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu, her yaşta görülebilen migrene, en çok 25-35 yaş arasındaki kadınlarda rastlandığını belirtiyor. "Ağrı süresi, şiddeti ve kendine özel belirtileriyle diğer baş ağrılarından ayırt edilen migren; ses, koku, gıda gibi birçok uyarandan tetiklenerek başlayabiliyor" diyen Dr. Gedikoğlu, "Ağrılar düşünceli insanlarda daha sık görülüyor. Bu yüzden migrene, hassas insanların hastalığı denilir" şeklinde konuşuyor. Dr. Ümit Gedikoğlu, migrenle ilgili şu bilgileri veriyor...

ÜÇ AYRI EVRESİ BULUNUYOR
Migrenin ilk evresinde hastanın psikolojisi değişir. Sinirli, gergin hale gelebilir. Tatlı isteği olabilir, duygu durumunda değişiklik olabilir. Bunların yanı sıra boyunda sertlik gibi ağrının geleceğini hissettiren bulgular olabilir.
İkinci evre olan ve migren ağrısı gelmeden 5 ya da 60 dakika öncesini kapsayan zamanda hasta ışık çakmaları, siyah noktalar, ışık kristalleri gördüğünü söyler. Bunu takiben ağrı evresi başlar. Ağrı enseden öne doğru yayılır, şiddetlidir ve beraberinde bulantı, kusma olabilir. Tüm bunlar hastanın hareket etmesini engeller. Ayrıca ışığa, sese hassasiyet vardır.
Son evre çözülme evresidir. Ağrı en az 3 saat sürdükten sonra yorgun bir şekilde, hasta kaldığı yerden yaşama uyum sağlamaya çalışır.

HER ŞEY TETİKLEYEBİLİR
Migren ağrılarıyla ilgili birçok tetikleyici etken vardır. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişir.
Mevsimsel olabilir, rüzgarda kalınması, yenilen içilen besinler olabilir, koku olabilir.
Migren hassas insanların hastalığıdır. Bu hastalıkta her şeyiniz ölçülü olmalı. Kimi hastada tetikleyici olan çilek, çikolata gibi gıdalar, bazı hastalarda aynı etkiyi göstermediği gibi, bir grup hastada yapılan seyahat, ağrının başlamasında rol oynayabilir.
Alkolün ise önemli bir tetikleyici olduğu biliniyor

BELİRTİLERE DİKKAT
Vücutta migren ağrısına yol açacak organik bir neden yoktur, vasküler (damarsal) baş ağrısıdır.
Migren ağrıları zonklama şeklin de hissedilir, ağrı harket ettikçe artar.
Hasta o esnada hiçbir şey yapmak istemez; karanlık ve sessiz bir ortam arar.
Migren ağrısı en az 3 saat sürer, ağrı genellikle tek taraflıdır, ancak tüm kafa ve ensede de hissedilebilir.
Işığa, kokuya, sese hassasiyet vardır. Her zaman olmasa da ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebilir ve genetik yatkınlığın rolü bulunur.

ACI BİBER ETKİLİ OLUYOR
Migren ataklarından korunmak için magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin beslenmek gerekiyor. Brokoli, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler dayanılmaz ağrıları hafifletiyor. Ayrıca soya ürünleri, yulaf ezmesi, buğday tohumu, sarımsak gibi magnezyum içerikli besinleri de etkili oluyor. Serotonin kaynağı ceviz, kabak çekirdeği, badem, susam, Omega-3 deposu somon, ton balığı ve uskumru gibi balıklar da iyi geliyor. Ayrıca acı biberin de sinir sistemini rahatlattığı, beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğine dair bilimsel veriler bulunuyor.