REZENE ÇAYI İÇİN
İftardan bir saat kadar sonra en fazla 2 şekersiz kahve ve 2 şekersiz, açık çay tercih edilebilir. Ramazan ayında sağlığa ve sindirime yararlı olabilecek bitkisel çayların başında papatya çayı ve rezene gelmektedir. Her iki bitkisel çayda bulunan antioksidan ve uçucu yağ asitleri besinlerin sindirimine yardımcı olur; gaz, şişkinlik, kramp gibi istenmeyen şikayetlerin ortaya çıkmasını engeller. Her iki çayın da hafif yatıştırıcı ve ödem giderici etkileri vardır. Yemekten sonra birer poşet veya 10-20 gram papatya çayı ve rezenenin üzerine kaynamış su dökülerek kapalı bir demlikte 10 dakika bekletildikten sonra içilmeleri uygun olur. Rezene çayı ayrıca sahurda içildiği zaman uzun süre tokluk hissi sağlayan, açlık hissini yatıştıran bir etkiye sahiptir. Bitkisel çayların taze, temiz olmasına dikkat edilmeli, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Rezene ve papatya çayı dışında anason çayı ve melisa çayı da tercih edilebilir.
UYUMAYIN YÜRÜYÜN
İftarda tıka basa yemek yemek, sigara içmek ve iftar sonrası uyumak son derece sakıncalıdır. Uyku ile birlikte midede sindirim aksar, reflü ortaya çıkar. Uyku yerine yemekten 1-2 saat sonra tempolu yürüyüş yapmak sağlık açısından yararlıdır. 8-10 bin adımdan oluşan bir yürüyüş, sindirimi hızlandırır. Oruç süresi boyunca uzun süre açlık nedeniyle kan şekeri düşer. Kendini iyi hissedenlerin de iftar öncesi hafif bir tempo ile yürüyüş yapmaları sağlık için önemlidir.
BAKLAVAYI BIRAK GÜLLACA BAK!
Baklava türü şerbetli tatlılar, kilo aldırır ve kan şekerini düşürür. Sütlü tatlılar ve güllaç ise daha tercih edilebilir tatlılardır. Üzerine tarçın ilave edilmiş olarak bu tatlıların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bilindiği gibi tarçın, kan şekerinin fazla yükselmesine engel olan ve en az şeker ilaçları kadar etkili olan bir bileşiktir. Ramazanda ayrıca organik dondurmalar ve hafif meyve tatlıları da tercih edilebilir.
TAKVİYE VİTAMİN KULLANMALI MIYIM?
Çeşitli, dengeli, yeterli, taze, organik ve işlenmemiş besinler yeterli miktarlarda tüketilirse vitamin ve mineral takviyesine gerek kalmaz. Bitkisel besinlerden sebzeler, yeşillikler, baklagiller, kuruyemişler ve meyveler; hayvansal gıdalardan organik ve taze et, yumurta, balık ve süt ürünleri dengeli tüketilmeli. Yüzde 70 bitkisel, yüzde 30 hayvansal besin ile vitamin almaya gerek yoktur. Çok fazla işlenmiş gıda, tatlı tüketimi söz konusu olursa vitamin takviyesi gerekecektir. İşlenmiş gıdalar insan sağlığına zararlıdır, hastalıkların kaynağıdır.
BUNLARI AĞZINIZA SÜRMEYİN
YARIN : RAMAZAN PİDESİ NE KADAR YENMELİ?
Hazırlayan: Hülya BALCI