Susuz kalma acıyı TAŞıma

Karın bölgesinde şiddetli ağrı, kusma ve yüksek ateş böbrek taşının habercisi olabilir. Doktorlar, az su içen kişileri dikkatli olmaları konusunda uyardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2017 Güncelleme 07 Nisan 2017, 00:00
Susuz kalma acıyı TAŞıma

İÇİNDEKİLER

Halk arasında taş olarak bilinen, ürik asit, oksalat ve kalsiyumun idrarda normalden fazla olmasıyla böbreklerde biriken maddelere böbrek taşı denir. Kristal halde idrar ile dışarı atılması gereken bu maddeler atılamadığı, kanallarda takıldığı zaman epey acı verir. Genetik olarak yatkınlığı olanlarda görülen böbrek taşı, D vitamini ve kalsiyumun fazla alınması, aşırı su kaybı, böbrek rahatsızlıkları ve idrar yolları enfeksiyonları yüzünden de oluşabilir.

BELİRTİLERİ NELER?
Ağrı ile beraber mide bulantısı ve kusmanın da görülebileceği bu rahatsızlıkta yüksek ateş de hissedilebilir. Bursa Özel Hayat Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yasin Kapucu, son teknolojik gelişmelerle tedavinin daha rahat olduğunu söyledi. Dr. Kapucu şu bilgileri verdi: "Genellikle böbrek taşının ilk belirtisi karın bölgesinde aniden ortaya çıkan şiddetli ağrıdır. Ağrı, taş, idrar yolunu tahriş edince veya çoğunlukla tıkayınca gelişir. Hastalar, tipik olarak taşın olduğu tarafta sırtta veya karnın alt kısmında keskin, kramp tarzında gelip giden ağrılar duyarlar. Bazen bu yakınmalara bulantı ve kusma eşlik eder. Daha sonra ağrı, kasık bölgesine doğru yayılır. Eğer taş düşemeyecek kadar büyükse, idrar yolunun herhangi bir kesiminde takılır ve yerine göre farklı yakınmalara sebep olurlar. Mesaneye çok yaklaşmış taşlarda, hastalar, sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi duyarlar ve bekledikleri kadar idrar yapamazlar. İdrar yaparken çok fazla ağrı ve yanma hissederler."

BESLENMEYE DİKKAT
Beslenme, genetik gibi faktörler böbrek taşı oluşumunda rol oynadığını vurgulayan Dr. Kapucu, "Az su içen kişilerde taş oluşumu çok kolaylaşır. Çünkü idrar çok yoğun konsantre haline gelir. En büyük risklerden biridir" diye konuştu. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yasin, flexible üreterorenoskop lazer tedavisiyle ilgili şunları söyledi: "Bu cihaz vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalından böbrek içine girilmesi ve buradaki taşın lazer yoluyla kırılması ya da alınmasını sağlıyor. İdrar yollarını, böbreğin içi ve idrar kanallarının endoskopik olarak muayene etmeye de yarıyor."

ALTERNATİF YÖNTEMLER
Taş düşürmeye ne iyi gelir? Günlük en az 2-2,5 litre su içmek, çay, kahve tüketimini azaltmak, asitli içecek içmemek, kalsiyum içeren süt, peynir gibi ürünleri kararında tüketmek, bol bol hareket edip egzersiz yapmak yeni taşların oluşumunu engellemede ve taş düşürmede işe yarar yöntemlerdir.

Maydanozu kaynatarak suyunu içebilirsiniz.

Kiraz sapını, mısır püskülü ve ayrık otu ile beraber kaynatıp tüketebilirisiniz.

Kekik suyunun iyi geldiği söylenir.

Çörek otu ile bal karışımını deneyebilirisiniz.

Koyun sütü, gül ve keten tohumunun karıştırabilirsiniz.

Kükürt içeren hamamlara gidip yüzebilirsiniz.