Balık: Kaliteli protein kaynağı olan balık, aynı zamanda omega-3 yağ asidi içerir. Kan şekerini dengeleyerek, hastalığa karşı kalkan görevi üstlenir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, diyabetli hastaların vazgeçilmezleri arasındadır.
Yoğurt: Günde 1 kase yoğurt, kan şekerini dengeler. Yulaf: İçerdiği 'beta glukan' isimli posa sayesinde kan şekerini düzenler. Uzun süre tok tutarak tatlı krizini önler.
Badem ve ceviz: Yağlı tohumların kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Ancak miktar önemlidir. Diyabet hastalarının 8 tane badem ya da 2-3 tane ceviz tüketmesi önerilir.
Kurubaklagiller: Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller, kan şekerinin kontrolünü sağlar. Demir, çinko, magnezyum ve folik asitten zengin olması sayesinde kurubaklagiller diyabetli bireylerin beslenmesinde yer almalıdır.
Zerdeçal: Antioksidan özelliğine sahip zerdeçal, diyabetli hastalarda adeta ilaç etkisi yapar. Şeker komasını önler.
Acı Kabak: İnsülin seviyesini sağlıklı düzeyde tutar. Pankreasın insülin salgılamasına yardımcı olur ve insülin direncini kırar.
Keten tohumu: Yüksek miktarda besin lifi ve sağlıklı yağ asidi içeren keten tohumu, şekeri düşürmek için kullanılır.
Tarçın: Kolesterolü düşürmede etkili bir baharat olan tarçın, aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Patates: Düşük glisemik indeks değerine sahip tatlı patates, kan şekerini sabit tutan besinler arasında yer alır. Tatlı patates, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun bir süre aynı seviyede kalmasını sağlayarak açlık hissi yaşanmasını engeller.
Limon ve elma sirkesi: Asitli limon ve elma sirkesi, yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte tüketildiğinde kan şekerinin aşırı yükselmesine engel olacaktır.
Çemen: Yüksek oranda lif içeren çemen, karbonhidrat ve şeker emilimini yavaşlatır.
Siyah erik: Kan şekerini dengede tutar. Bamya: Kan şekeri düzeyini kontrol ederek diyabet riskini azaltır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
RİSK FAKTÖRLERİ